Богатите елити са привлечени от модерни градове. Популярността на всеки град се изчислява според броя на привлечените нови богаташи със състояние над 30 млн. долара, пише economic.bg. Годишната класация е на агенцията за луксозни имоти Knight Frank и Wealth-X - изследователската компания, която проучва хората с най-високи доходи в света.

Последните данни сочат, че нараства значително интересът на богаташите към Австралия, САЩ и Канада.

В обратна посока е тенденцията спрямо големите европейски градове. Много богатите напускат Париж и Рим, които са загубили съответно 7000 и 5000 богаташи за последната година според изследването.

1. Сидни, Австралия - Градът привлича най-много азиатски новобогаташи. Има всичко необходимо за отличен стандарт на живот, а и времето е чудесно. Разположен е на брега на Тасманово море, в югоизточната част на страната. Сидни е най-големият финансов, транспортен, търговски и културен център в Австралия, съперничещ само с малко по-малкия Мелбърн.

Снимка 283671

Източник: iStock

Покрай австралийските градове могат да се видят коали по дърветата 

Близостта на Австралия до Китай я прави основна дестинация за китайски богаташи, които се стичат насам на тълпи. Мелбърн е бил столицата на Австралия от 1901 г. до 1927 г. Градът се отличава със своята космополитност, висок жизнен стандарт и ниски нива на риск. Четири години е определян за най-добър за живеене град в света. Градът се разви като нов стартъп център в последните години и като резултат привлича доста хора с голямо богатство, работещи в сферата на технологиите.

Снимка 283672

Източник: iStock

Тел Авив, Израел, е сравнително млад град - едва на 100 години, с характерна за Южна Европа архитектура, той е обявен през 2003 г. от ЮНЕСКО за обект на световното наследство. Градът е родина на израелската филхармония, на много музеи и разполага с университет.

Снимка 278434

Източник: iStock

Дубай, ОАЕ, е синоним на широк и разточителен живот. По улиците ще срещнете всякакви луксозни суперавтомобили, а скъпите магазини са на всеки ъгъл. Тук е идеалното място за богаташкия световен елит. Днес Дубай е сред водещите икономически центрове в Близкия изток. През последните десетилетия икономиката му е по-малко зависима от добива и преработката на нефт, като нарастващо значение имат туризмът и финансовите услуги. През последните години Дубай привлича широко внимание с множество амбициозни строителни проекти и с организирането на няколко мащабни спортни прояви.

Снимка 283721

Сан Франциско, САЩ, и като цяло Силициевата долина са известни като дом на множество богати технологични инвеститори. Тук са стартирали гиганти като Google, Facebook и Uber. Това прави града естествено притегателно място за богатите. Градът е разположен на Западното крайбрежие на САЩ с излаз на Тихия океан на запад и граничещ със Санфранциския залив на север и изток и с окръг Сан Матео на юг.

Снимка 283724

Сиатъл е дом на два от най-разпознаваемите брандове в света - Microsoft и Starbucks. Това, както и относителната му близост до Далечния Изток, му е спечелило доста нови богаташи през 2016. Сиатъл има няколко висши учебни заведения, като най-реномираното от тях е Вашингтонският университет. Той се нарежда на едно от челните места в класацията на университетите в света. Символът на града е Спейс Нидъл. Макар и да не може да се похвали с притегателната сила на Сидни и Мелбърн, той все пак е задържал интереса на немалко хора с големи възможности.

Снимка 283725

Само на няколко часа път от Сиатъл, канадският Ванкувър е също толкова привлекателен за ултра богатите, особено за такива от Япония и Китай.Той е най-големият град в западната част на страната и трети по големина в Канада. Населението на града е приблизително 611 000 души (2007). Ако се смятат всички предградия, които влизат в агломерацията Голям Ванкувър, населението надминава 2 милиона жители.

Снимка 283726

Град Пърт - столицата на щата Западна Австралия. Не може да се похвали с популярността на Сидни и Мелбърн, но градът е задържал интереса на немалко хора с големи възможности.