Слави Трифонов трябва да плати на лидера на "Атака" Волен Сидеров 45 479 лв., реши на 19 юли Софийския градски съд, информира в днешния си брой в. "Атака". Присъдата е за клевета и две обиди към националиста, изречени от Дългия в предаването му "Шоуто на Слави" - на 23 и 27 юни 2005 г. Трифонов дължи и лихва, която се трупа от тези две дати до окончателното изплащане, както трябва да плати и разноските по делото - 479 лв.

Слави е осъден, защото е изрекъл неверни и обидни твърдения от екрана на бТВ. "С изказването си в предаването си от 23 юни 2005 г. ответникът (Трифонов - б.р.) е наклеветил ищеца (Сидеров - б.р.), казвайки за него позорно обстоятелство, а именно, че Волен Сидеров е изрекъл израза "циганите на сапун". Въпреки обясненията на ответника, че лично е чул Волен Сидеров да изрича тези думи по телевизия СКАТ, такова обстоятелство не бе установено по делото", констатират съдиите и посочват, че съгласно Наказателния кодекс това е клевета.

От представените пред магистратите доказателства - записи на предаванията на шоуто, съдиите са се убедили, че Трифонов е отправил и още една обида към Сидеров, наричайки го "фашист" и "фюрер".

Дългият се е опитал да се измъкне от правосъдието, като е заявил, че това е "политическа метафора", но магистратите не са приели оправданието му. За да спасят шефа си, подчинените му сценаристи обяснили, че те, а не Трифонов, са направили и филмовия колаж с кадри от митинги на АТАКА и на националсоциалистическата партия и Хитлер. Това също е прието от съда като обида към лидера на АТАКА.

"Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия, са обидни квалификации, защото внушават отрицателни качества като безчовечност и жестокост, а не визират политико-идеологическа принадлежност или ориентация. Квалификацията "фюрер" се свързва със зверствата, извършени от Адолф Хитлер, и е обида, внушавайки отрицателни качества на отричана и осъдена от световното общество историческа личност", пише в решението на съда.

Трифонов се е опитал да се скрие зад свободата на словото и конституцията, но магистратите са го отрязали с аргумента, че "свободното изразяване на мнение при общото правило трябва да не се вреди другиму - да оклеветява личността и да уронва престижа и достойнството му", пише в. Атака.

Не е ясно дали шоуменът ще обжалва решението на съда и в какъв срок.