Какъв е саундтракът на неделното утро в дома на Иван Звездев в Панчарево? Ако си мислите, че от уредбата звучат 100 каба гайди, докато любимецът на зрителите свива капама за семейния обяд, значи сте в сериозна грешка. За кулинаря уикендът е свещено време, а перфектното му начало се отбелязва, щом светне конзолата на Guitar Hero. Видеоиграта превръща хола в арена за рок концерт, а силният звук кара съседите да се размърдат в леглата си и да акомпанират на хитовете на Metallica с възмутено потропване по стената, съобщи Монитор.

Оказва се, че Джеймс Хетфийлд и компания са любимци на Звездев и той често поема дръм солата на класики като Sick and Destroy и Еnter Sandman. Средният му син Димитър и най-малкият Иван се включват в импровизирания бенд с китари. Момчетата имат почти 10 години разлика, но това не пречи помежду им да има конкуренция и непрекъснати караници. „Хората се чудят как толкова малко човече може да изкара извън нерви един тийнейджър, но ето, случва се – момчешки им работи”, споделя с усмивка Звездев.

Дъщеря му Даниела балансира нивата на тестостерон в дома им и пази малкото си братче като орлица. „Тя е на 18 и често го разхожда. Забавлява се с бабите в парка, които възкликват „Ау, каква хубава майка има това бебе!”.”, намигва кулинарят.

Освен афинитета към музиката децата са наследили и усета за кулинария. Когато не набляга на испанския език и разработката на мултимедийни проекти Даниела е сладкарка със слабост към мъфините. Димитър е в плен на компютърните игри и футбола, но атакува барбекюто със същия хъс, с който рита топката.

„Той е майстор на скарата. Знае как да подправя пържолите и кюфтетата и когато имаме гости директно пече и ни сервира. Това много ме радва, защото аз си почивам. А малкия Ваньо се занимава с каквото му дадем – подава подправки, опитва се да меси. Предимно бута, разпилява и ни забавлява.”, обяснява бившия кадър на цирк „Балкански”. В работилницата му за вкусове не стъпва само съпругата му Юлиана. Но не защото не прави разлика между кадаиф и Кардиф, а защото малчуганите пожелали така. „Това е моята обител. Така сме се разбрали. На мен не ми тежи, а за нея е допълнително свободно време. Освен това децата искат тате да готви и тате готви”, лаконичен е Звездев.

Запазената територия за половинката му е дивана в хола, а когато дават хубав любовен филм никой не посяга към дистанционното, за да не взриви социалния мир. Семплия, но елегантен интериор в дома им е сглобен по нейна идея. „Аз имам доста ориенталски вкус, залитам към шарениите, харесвам азиатските цветове и комбинации, а те изглеждат кичозно. За това тя решава и при избора на мебели и аксесоари всичко е много премерено”, обяснява стройният миньон. От десетките събори на народната кулинария той успява да скрои вкусова карта на всяка етнографска област. Често си тръгва зареден освен със спомени с терлици и вълнени чорапи от местните баби. Сред най-скъпите му дарове е 100-годишна торбичка с шарена сол от панагюрското село Бъта.

„Правоъгълно пакетче с връвчица е, така че хем може да се носи на врата, хем да се навива като вестникарско руло. Това е било най-важното в дома на работещите на полето по онова време. Хората казват, че колкото и да ръсиш, дори да свърши солта все нещо пада върху хляба.”, вълнува се Звездев. Сантиментална стойност за него има и дървено хаванче за счукване на чесън. На него са издълбани инициалите на баба му, както и годината на ползване – 1938 г. „Тогава хората са притежавали прекалено малко вещи и явно за това е надписано. Пазя като очите си и юзчето за ракия на дядо си. Ползвам го рядко, страхувам се да не се счупи.”, казва готвачът.

В кухнята му на видно място се съхранява комплект за крокодилска супа от Тайланд. Пакетът включва сушените крака на хищника заедно с ноктите, както и екзотични подправки. „Ако децата видят сушен свински бут го подминават, но от крокодилските крака се плашеха, особено като по-малки”, смее се Звездев. Боец от контингента ни в Кандахар пък го дарил с войнишки комплект за хранене. Кутията с размер 10 на 20 см съдържа необходимото меню за 24 часа – консерви със супи, спагети, мини котлонче и кибрит, който можеш да запалиш и в най-проливния дъжд.

Оранжевите цветове в кухнята на Звездев ще възбуждат апетита на зрителите на Канал 3 от 1 февруари, всеки делник от 19 ч. Кулинарят се връща на екран след близо две годишна пауза, в която наля основите на бизнес за доставка на здравословна храна по домовете и се върна към миналото си на манежа в шоуто „И аз го мога”. „Няма студио, което да ми осигури този комфорт. Вкъщи съм си в свои води. Предаването ще бъде това, което зрителят винаги е искал – рецепти от българската народна кухня, и то по джоба му”, обяснява Звездев.