Преди няколко дни на българския книжен пазар се появи едно необикновено произведение - романът на младия Захари Карабашлиев „18% сиво".


От Мексико до Ню Йорк, през Париж и България на 90-те, с един багажник прясна марихуана - това е българо-американската версия на „По пътя", не от Джак (Керуак), а от Зак (Захари).

Екшън преследване на американската мечта, носталигчно реконструиране на бягството - от и към България, много смях и много тъга.

И една голяма  любов. По пътя.

„18 % сиво" е фотографски роман, уловил състоянието на смутната славянска душа, насред американските безпределни пространства и възможности.

Захари Карабашлиев е и фотограф, затова романът му е не просто кинематографичен, а  пробиващ визуалността.

„18 % сиво" е термин от фотографията, който използвам като метафора на мига, в който живеем. В една снимка, ако преобладава черното или бялото, образът не се вижда.

Смисълът на фотографията е в разработването на средните стойности, на малките случки, които ни заобикалят. 18 процента сиво всъщност е идеалната среда.

Останалото са контрастите, в които съществуваме. Сивото е цвят на скуката, на безличните хора. Около него се развиват истински интересните неща и всеки си избира снимката, в която живее", споделя авторът.

Карабашлиев добавя, че е написал книгата която иска да прочете - една силна любовна история.

В момента българинът живее в Сан Диего - през деня снима и пише, а четири вечери в седмицата е барман в „Шератон". За да оцелее в Щатите, е бил също нощен пазач и контрольор в лаборатория за лекарства.

Иска да постигне големи тиражи на книгите си, за да има свободата да прави всичко останало.

Захари Карабашлиев е роден във Варна. Първите си критически текстове и разкази написва, докато учи българска филология в Шумен. Публикува в "Литературен вестник", "Литература, изкуство, култура", участва в национални студентски конкурси и печели първи награди.

През 1997 г. заминава за САЩ. Учи художествена фотография в университета в Охайо, работи с джаз музиканти, снима и продава.

Завършва филмови продуцентски класове в Лос Анджелис, участва в кино и театрални работилници. Пише драматургия на български и английски. Пиесите му ""Неделя вечер" е играна в Лос Анджелис - предстои й поставяне в България.

"Откат" - най-новата пиеса на 42-годишния писател, получи голямата награда за драматургия на тазгодишния фестивал "Друмеви театрални празници" в Шумен.