Диоген живеел в бъчва, търсел посред бял ден със запален фенер "човека, честния човек" и строшил своята единствена вещ - чаша за вода, защото осъзнал, че може да пие и от дланите си.

Това е Диоген - Кучето, Циника. Всичко за него и за неговото учение ще прочетете в премиерната книга "Диоген и силата на цинизма" на София Петрова - том пети от поредица "Философия за всеки" на издателство "Милениум".

Книжната серия стана любима на големи и малки читатели със своите лесноразбираеми и увлекателни мъдри притчи. Новият сборник, както и предишните, събира 44 диалогични кратки разказа за големия философ и всички негови сентенции и крилати фрази.

Досега във "Философия за всеки" се подредиха мъдростите на Сократ, Соломон, Конфуций и Сенека. Увлекателните книги са достъпни за младите читатели, които правят първите си крачки във философията, както и извор на вдъхновение за всички, които обичат да се потапят в изкристализиралите през вековете истини, правещи живота ни по-разбираем и ясен.

Снимка 294742

Диоген се е превърнал в легендарна личност, многократно изобразявана от известни световни художници, част от чиито творби намират място в книгата за него. Той е роден в старогръцкия град Синоп (днес в Турция) през 412 пр. Хр. Починал е през 323 пр. Хр. в Коринт, който днес се намира в Гърция.

Бащата на Диоген - още докато синът е много млад - е изпратен в Атина като наказание за извършени измами. Обвинен е, че е сякъл фалшиви пари. Цялото семейство се премества заедно с него. У дома те били заможни хора, но в Атина трябвало да започнат да градят живота си наново.

Това не се харесало на бъдещия философ - липсата на средства го терзаела, непознатите хора и нрави предизвиквали редица несгоди за семейството. А и Диоген сам си създавал проблеми, защото имал труден характер и хаплив език, държал се с околните твърде рязко, нещо, което било неприемливо в атинското общество. Затова и отказът на съсловието да го приеме не закъснял.

Твърде млад Диоген разбрал какво е да имаш всичко и да го загубиш за една нощ, но решил, че няма да страда и ще се приучи да живее аскетично. Бил привлечен от учението на философа Антистен, последовател на Сократ. Антистен проповядвал, че щастието е във вътрешната свобода и във въздържанието, а властта и богатството са вид робство, от които човек трябва сам да се откаже.

Снимка 294743

Не след дълго Диоген задминал учителя си и не само доразвил идеите му, но и изградил собствено философско течение - кинизъм. Името му идва от прякора на Диоген - Кучето (кино е куче на гръцки). Наричат го така, защото водел кучешки живот, държал се като озлобено животно и не се свенял да се храни с огризки. От името на школата пък произлезли съвременните думи "цинизъм" и "циник".

Пълното отрицание на светската суета, според философа, е единственият път да избегнем разочарованията, които може да изпитаме, ако притежаваме нещо и изведнъж го изгубим. Тоталната независимост от материалното, според Диоген е единственият път към щастието, което е несъвместимо с всички изкуствени "предимства" на цивилизацията. Аскетизмът му бил толкова голям, че философите от стоическата школа го обявяват за "sophos" - перфектния човек.

Диоген е първият мислител, заявил: "Аз съм гражданин на света", създавайки по този начин понятието космополизъм. Сред заслугите му са и многобройните кратки и остроумни диалози, добили популярност като мъдри анекдоти, поместени в "Диоген и силата на цинизма". Няма запазени писмени източници за живота и идеите му, защото няколкото книги, написани от него, са били изгубени през вековете.

Една от най-популярните истории за Диоген е срещата му с Александър Македонски. Когато великият пълководец се спрял пред философа и го попитал какво може да направи за него, Диоген отвърнал: "Би ли се дръпнал, че ми закриваш слънцето". Тогава Александър Македонски възкликнал: "Ако не бях Александър, бих искал да съм Диоген!".

По време на пътуване до Егина Диоген бил заловен от пирати и отведен на остров Крит, за да бъде продаден като роб. Когато го попитали какво умее да прави, философът отговорил "Единственото нещо, което мога да правя, е да уча хората, и искам да бъда продаден на човек, който има нужда от господар". Купил го заможен търговец на име Зенадий и Диоген изживял остатъка от живота си като наставник на двамата му синове.

Сред най-популярните мъдрости на античния философ са:

  • Имаме две уши и само един език - така е, за да слушаме повече и да говорим по-малко.
  • Всеки човек изпитва болка, която сам си причинява, а не друг нему.
  • В основата на всяка държава е образованието на нейната младеж.
  • Добре е да си отидеш от живота като от пир: без да си жаден, но и без да се опиеш.
  • Късият ум е с дълъг език.
  • Най-много има онзи, който е най-доволен от най-малкото.
  • По-добре е да имаш един приятел с голяма стойност, отколкото много, които не стават за нищо.