За автора:

Красимира Стоева е родена през 1984 година в гр. Пловдив. Завършила е Езикова гимназия "Иван Вазов" в същия град с френски и руски език. Бакалавър е по социология, има специализация по журналистика и магистратура по "Бизнес комуникации и връзки с обществеността", получени в ПУ "Паисий Хилендарски".

Дебютната й книга - "Снежните пясъци на Хира" (сборник с фантастични разкази), излиза в края на 2008 година. Включена е в Зимния фестивал на изкуствата "Сцена, палитра, слово" в град Пловдив през 2009 г. и разказът й "Отвъд портата" е записан в аудиовариант.

Има публикувани разкази в следните съвместни издания: в антологията „Знойни хоризонти" (изд. „Аргус", С., 2006), в сборника "Бялата градина" (ИК „Марица", Пловдив, 2007), в годишника „Български фантастични ВАЯНИЯ 2007" (ИК ЕГИ, С., 2008) и в юбилейното издание "40 години клуб за фантастично изкуство Тера Фантазия" (Бургас, 2008). Нейни разкази са печатани във в. „Марица" и в. „Труд".

 

За книгата:

За тези и още много актуални проблеми пише Красимира Стоева в „Уроци по грим и горчив шоколад". Книгата, която излиза под знака на ИК „Хермес" на 23.10.2009 г., е дебютният й роман. В него, благодарение на задълбочените си познания в различни области - литература, социология, философия, психология и др., младата авторка рисува един психологически портрет на съвременната млада жена - амбициозна, интелигентна, борбена и търсеща от една страна , но и уплашена, неудовлетворена и страдаща от друга.

В „Уроци по грим и горчив шоколад" Красимира Стоева фокусира вниманието и върху все по-често срещаните сред младите момичета анорексия и булимия. Темата за тези психически заболявания е особено актуална, тъй като според последните проучвания те са придобили епидемичен характер в нашата страна - над 200 000 случая на болни .