Двама на всеки трима британци лъжат, че са чели книги, които всъщност не са. Поданиците на кралица Елизабет II лъжат най-много, че са чели творбата на Джордж Оруел "1984, показва проучване,  предаде Ройтерс.

То било поръчано от организаторите на Световния ден на книгата, който се провежда всяка година във Великобритания. Проучването показва още, че британците най-много обичат да четат книгите на Джоан Роулинг, авторка на хитовата поредица за малкия магьосник Хари Потър.

Според проучването 65% от анкетираните са излъгали, че са чели книги, които всъщност не са чели, а 42% от тях са лъгали, че са чели книгата "1984". На второ място е книгата на Толстой "Война и мир", а на трето е "Одисей" на Джеймс Джойс. На четвърто място е Библията, а автобиографията на новия американски президент Барак Обама "Сънища за моя баща" е на девето място.

Главната причина, поради която британците лъжат, че са чели дадена книга, е да впечатлят събеседника си. В изследването, проведено на сайта на Световния ден на книгата през януари и февруари, са участвали 1342 души.