Когато Джоан Лефсън от Кейптаун, Южна Африка, спасява малко прасенце, тя не очаква то да се окаже художник.

В новия си дом женското свинче започва да проявява интерес към четките. "Те бяха единственото нещо, което не ядеше", споделя Лефсън пред National Geographic.

Затова спасителката ѝ решава да обучи прасето, което кръщава Пигкасо (Pi(g)casso), да рисува с помощта на техника за положително поощряване, с която животните получават като награда храна, когато се справят с поставената задача.

От големи котки до слонове, много животни се учат да рисуват. Това ни кара да се чудим дали животните могат да бъдат творци?

Окото на наблюдателя

Да кажем, че животните могат да творят изкуство, е трудно, казва Алисън Кауфман, научен изследовател в Университета в Кънектикът, която изучава иновациите и творчеството в животните.

Това е така, защото изкуството обикновено има за цел да предаде "смисъл, себеизразяване или красота", и Кауфман никога не е виждала доказателства, че "животните имат когнитивния капацитет за такъв тип самоуправление или намерение".

Разбира се, красотата на шедьоврите на животните е в очите на наблюдателя.

Фактът, че Пигкасо получава положително насърчаване за рисуване, не "свежда до минимум това, което прави или качеството на нейните картини".

Основни инстинкти

"Имаме някои наистина ясни примери за животните, които се проявяват като творци, като се справят с решения на проблемите, които никога не са виждали досега", казва Лорън Стентън, доктор в Университета в Уайоминг.

Кристина Хорбек, асистент професор по Наука за животните в Калифорнийския университет в Дейвис, твърди, че много животни имат естествени инстинкти за изкуство и творчество.

Ще работя за храна

Когато рисува, Пигкасо използва умения, които идват естествено.

"Прасета изследват околната среда с муцуната и с устата си, и активно сграбчват, хапят, облизват, движат и ровят със зурла обекти, когато им се отдаде възможност ", казва Хорбек.

Снимка 338284

Източник: nationalgeographic.com

Животните също са дихроматични, което означава, че виждат само сини, зелени и жълти цветове, макар че в палитрата на Пигкасо има и червено.

От своя страна Лефсън вярва, че творчеството е нещо, което се случва спонтанно, а не нещо, което трябва да бъде анализирано.

"Трябва да погледнем в изкуството на Пигкасо и да не да го управляваме, като се опитваме да го дефинираме", казва тя. "В крайна сметка Пигкасо работи за храна - точно както всеки професионален художник."