Смело можем да кажем, че 2019 г. не ни разочарова нито откъм филми, нито откъм сериали. Имаше от всичко по малко, което е добре, защото разнообразието е изключително важно.

Новата година също ще започне обещаващо и с големи надежди. Един от първите филми, които ще тръгнат по кината у нас, пък може и да се бори за Оскар.

"Вади ножовете" (Knives Out) всъщност се завъртя по кината в световен мащаб още през ноември, но премиерата му в България предстои. Още преди да гледаме филма имахме големи очаквания, които се крепяха на два основни фактора.

Снимка 450274

Източник: Lionsgate

Първият е актьорският състав, разбира се, в който ярко се отличават имената на Даниел Крейг, Крис Евънс, Ана де Армас, Майкъл Шанън, Кристофър Плумър и Джейми Лий Къртис.

Всички те са гаранция, че двата часа, прекарани в киното, ще си заслужават. Вторият фактор, който завиши очакванията ни, бяха отзивите в световните медии за "Вади ножовете".

Именно заради всеобщите хвалебствия по адрес на филма се заговори, че може да бъде сред претендентите в няколко категории за спечелване на вече споменатия Оскар.

Снимка 459264

Източник: “Лента”

И с право, защото филмът на режисьора Райън Джонсън е от онези, които те пленяват и очароват много различни начини. Да не говорим, че задържа интереса от първата до последната минута.

Всичко започва със смъртта на Харлан Тромби (Кристофър Плумър), който е натрупал огромно богатство, пишейки криминални романи. Харлан е намерен мъртъв в дома си само ден след 85-ия си рожден ден. Първоначалната версия на полицията е, че писателят се е самоубил, защото всички улики сочат в тази посока.

Снимка 459266

Източник: “Лента”

Детектив Беноа Бланк (Даниел Крейг), който е един своеобразен Шерлок Холмс или по-точно Еркюл Поаро, обаче провежда нови разпити на семейството на Харлан. В тях включва дори личната медицинска сестра на писателя - Марта Кабрера (Ана де Армас), която се грижи за здравословното му състояние.

Причината е, че детективът подозира, че не става въпрос за самоубийство, а за убийство. Затова не иска нито един малък детайл да му се изплъзне.

В процеса на разследване Бланк разбира, че всеки един от голямото му семейство има мотив да го убие, защото преди смъртта си писателят е променил отношението си към тях. Въпросът обаче е дали негов близък е способен на подобно деяние и как точно Харлан Тромби е намерил смъртта си.

Мистерията е пълна и обратите следват един след друг, което ни държи в постоянно напрежение и неведение. За всичко това несъмнено допринася и играта на Даниел Крейг, с която ни впечатли особено много.

Крейг с лекота излиза от образа на Джеймс Бонд, в който свикнахме да го гледаме през последните години. И движенията му, и маниерите му, и начинът, по който говори, изграждат един особено чаровен детективски образ.

Премиерата на "Вади ножовете" е на 3 януари