Оригиналът на Самарското знаме ще бъде изнесен днес от хранилищата на Националния военноисторически музей (НВИМ) специално по повод националния празник. Той ще може да бъде видян безплатно в музея, защото входът през целия ден е свободен, пише "Новинар".

НВИМ ще покаже само днес оригиналите на всички запазени бойни знамена на опълченските дружини, сражавали се в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. За 3 март музеят ще работи и с удължено време - от 10 чак до 22 часа. През целия ден в киносалона ще се прожектират известни български исторически филми, сред които „Хан Аспарух", "Под игото", "Капитан Петко Войвода" и посветеният на Освобождението "Пътят към София".

От сряда НВИМ започва и нова дарителска акция, като призовава всички притежатели на документи, свързани с българската история, да ги предоставят за колекцията на музея. Всички предмети, дарени от граждани до 15 април, ще бъдат показани в специална изложба по повод Деня на армията 6 май, както и на 65-ата годишнина от края Втората световна война, която ще отбележим на 9 май. Музеят е подготвил и специални дарителски грамоти.