През изминалата седмица се появи информация, че сериалът "Приятели" вече няма да се излъчва по Netflix.

Броени дни след това Рандал Стивънсън - изпълнителен директор на AT&T и собственик на WarnerMedia, заяви, че WarnerMedia и Netflix са сключили сделка, за да запазят сериите достъпни в канала на стрийминг услугата за 2019 г., но с "неизключителни права".

Новите филми и сериали на Netflix през декември

Новите филми и сериали на Netflix през декември

Ще падне голямо гледане по празниците

Това означава, че WarnerMedia може да реализира приходи от сериите, докато се подготвя да пусне своята собствена услуга за стрийминг. След това, ако иска, може да направи "Приятели" част от своята платформа и да лиши Netflix от сериала.

Оказва се също, че сключената сделка не е никак евтина. Netflix плаща 80 милиона долара за сериала, според Hollywood Reportet, докато The New York Times твърди, че цената е 100 милиона долара.

Снимка 367401

Източник: iStock

Според CNN Business казусът със сериала "Приятели" поставя интересна тема за размисъл за бъдещето на Netflix и за това как се готви за нарастващата конкуренция на предстоящите за пускане стрийминг платформи за видео съдържание на Disney и Warner. И какво ще стане, когато техните услуги станат налични и издърпат сериалите си (които не са никак малко) от Netflix.

Макар да има 137 милиона абонати от цял свят, само тази година Netflix харчи около 8 милиарда долара за правата на чуждо съдържание и още за сценаристи, които да създадат оригинални програми зa компанията за видео стрийминг, но как ще се справи предвид надигащата се конкуренция на пазара, предстои да разберем.

Netflix - колко платени абонати има стрийминг платформата

Колко платени абонати има Netflix

Стрийминг платформата продължава да се развива