Най-мащабният книжен форум у нас ще се проведе от 12 до 17 декември в Националния дворец на културата.

45-ото издание на Софийския международен панаир на книгата, очаквано и любимо събитие от културния афиш в столицата, ще представи повече от 200 участници от България и чужбина. Книжните щандове са разположени на шест етажа в НДК.

На 12 декември се откриват две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България - 45-ия Панаир на книгата и 5-ия Софийски международен литературен фестивал, организирани от Асоциация "Българска книга".

Панаирът на книгата започва през 1967 г., когато София става петият град в Европа, домакин на литературен форум от такъв мащаб. С известни прекъсвания, тази година е неговото 45-о издание, в което участват повече от 200 издателства от страната и чужбина.

Снимка 235628

Източник: БГНЕС

Работното време на панаира е от 10 до 20 ч., в неделя до 19 ч

Изключително е наситена съпътстващата програма - тя предлага премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости - всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници.

Официален старт на събитието ще бъде даден на 12 декември от 11 ч. в Централното фоайе на НДК с гостуването на Софийския духов оркестър, с диригент Юли Дамянов.

Петото издание на Софийския международен литературен фестивал отново има своя международен фокус, а именно литературата на страните от Вишеградската четворка. В програмата му гостуват 12 писатели, като това са от Полша: Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки; от Словакия: Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били; от Унгария: Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман, от Чехия: Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан.

Над 60 писатели от България ще се срещнат със своите читатели по време на форума.