Шестото издание на фестивала на етнографския филм представя 18 интересни филмови заглавия от етнографския киножанр и поредица лекции, засягащи теми като религия, древни ритуали, живот след смъртта и други.

Фестивалът ще се проведе в периода 14 - 18 ноември в Конферентната зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и кино "Влайкова".

Съществуват ли духове? Фестивалът на етнографския филм дава интересна алтернатива, отговаряща на този въпрос, като разкрива информация за афро-бразилската религия кандомбле, церемонии по обладаване от духове в Южен Тайланд и за начина, по който"празнуват" погребенията в някои региони на Камерун.

Снимка 321547

Източник: ПР

Началото на Международния фестивал на етнографския филм 2017 ще бъде поставено с българския документален филм "Човек на вярата", който разказва за Алекс Орбито, смятан за най-големия лечител на ХХI век. Сред останалите акценти са документална лента, разкриваща духовната вселена на народа шипибо, които живеят около бреговете на Амазонка, филм за боговете, прекосили океана, за да създадат една нова религия с богинята Йемая в Куба и други.

Сред гост-лекторите на фестивала ще бъдат Владимир Боцев - доктор по етнология и куратор в Националния музей на Македония, Слободан Наумович - доцент по етнология и антропология от Белградския университет, Горан Благоев - доктор по етнология и преподавател.

За Курбан-байрям или "Празникът на жертвата" пък ще разкажат с подробности жителите на едно българо-мохамеданско село.

Във фестивалната програма ще се включат и кукери от няколко националности - българи от Шуменско, македонци от района на Тиквеш и швейцарци от село Хундвил.

Всички събития от програмата се провеждат без вход.