Лондонската филхармония пристига през декември за концерт в София. По покана на SME един от най-прочутите световни оркестри ще свири на 11 декември в НДК в рамките на традиционния новогодишен фестивал.

Лондонските филхармоници под диригентството на Владимир Юровски ще представят в първата част Симфония №5 от Менделсон и Четвъртия клавирен концерт от Бетовен, а след паузата ще прозвучи Трета симфония от Брамс.

Солист е френската пианистка Елен Гримо.

Билетите с цени от 50 до 200 лева се пускат в продажба на 2 август.

Лондонската филхармония е считана за един от най-великите световни оркестри и следвайки Сър Томас Бийчъм, поста на главен диригент на оркестъра е предаван от един почитан музикант на друг.

Това е единственият симфоничен оркестър в Обединеното кралство, който комбинира ежегоден абонаментен концертен сезон с регулярна работа в операта - както в Кралската фестивална зала, така и на оперния фестивал в Глайнбърн.

От четири години на поста главен диригент е младият Владимир Юровски. Този сезон 2010/2011 е 78-мият на  оркестърът, който свири регулярно в Северна Америка, Европа, Далечния Изток, често в рамките на големи фестивали или откривания на концертни зали.

Роден в Москва, син на диригента Михаил Юровски, Владимир Юровски завършва първата част от музикалното си обучение в родния си град в музикалното училище към Московската консерватория.
През 1990 се мести със семейството си в Германия, където продължава следването си в музикалните училища в Дрезден и Берлин, изучавайки дирижиране при Ролф Ройтер и вокална педагогика при  Семьон Скигин.

Международният му дебют е през 1995 на фестивала в Уексфорд, където дирижира „Майска нощ" на Римски-Корсаков. Същата година дебютът му в Кралската опера „Ковънт Гардън" в „Набуко" е определен като „брилятнен".

През сезон 1996/97 Юровски се присъединява към състава на Komische Oper Берлин. Година по-късно получава званието Първи капелмайстор на театъра. Той продължава да работи там на щат до 2001.

От 1997 Владимир Юровски е гост на някои от най-добрите музикални институции, като Кралската опера „Ковънт Гардън", Театро „Ла Фениче" във Венеция, Opéra Bastille de Paris, Théâtre de la Monnaie, Брюксел, Фестивалът „Майски музикални тържества" във Флоренция,  Росиниев оперен фестивал в Пезаро, Единбургския фестивал, Семперопер, Дрезден и Театро „Комунале" в Болоня, (където е главен гост-диригент между 2000 и 2003).
През 1999 Юровски дебютира в Метрополитън опера Ню Йорк с „Риголето" и оттогава е канен многократно там по различни поводи.

Френската пианистка Елен Гримо е обявена за голям талант още в детска възраст. На 13-годишна възраст, през 1982 година приета в Парижката консерватория, където учи при Жак Рувие.

През 1985 печели първа награда в консерваторията и Grand Prix du Disquе на академията Чарлз Крос за записите й на Соната за пиано № 2 от Рахманинов.
През 1987 започва професионалната си кариера със соло рецитал в Париж и изпълнение с Оркестъра на Париж под диригентството на Даниел Баренбойм.

На 21 годишна възраст Елен Гримо се премества във Флорида, САЩ, а по-късно живее в околностите на Ню Йорк. След кратко време прекарано в Берлин, понастоящем тя живее в Швейцария.

Известна е със страстта си към вълци, които изучава и отглежда. В момента дели времето си между музикалната кариера и Центъра за опазване на вълците, който съ-основава с тогавашния си съпруг, фотографът Дж. Хенри Феър.