Когато правиш изкуство, винаги рискуваш да останеш неразбран или охулен от съвременниците си (Ван Гог е най-популярният пример). Когато в изкуството ти са замесени и мъртви животни, яростта срещу него е двойна - винаги ще се намеси и някоя природозащитна организация.

Това стана тези дни в Санкт Петербург, където в Музея за съвременно изкуство Ерарта беше открита изложбата Wow Fashion! World of Wearable Art.

Скандалът предизвика сутиенът на горната снимка, дело на новозеландската дизайнерка Клеър Търд. Той е изработен от два препарирани таралежа.

Виталий Милонов - депутатът, който прокара закон "против хомосексуалистката пропаганда" преди време, заяви, че изложбата рекламира насилието срещу животни и призова Ерарта да бъде затворен или поне глобен. Местни природозащитни групи веднага се включиха в протестите срещу изложбата.

Куриозното в случая е, че авторката на "таралежения" сутиен е любителка на животните и е популярна с творбите си с препарирани животни.

Животните, които използва, са били блъснати на пътя и събрани прилежно от Търд - за нея препарирането им и превръщането им в изкуство са знак на уважение към тях.