"Не бързайте, не говорете неясно, не губете контакта с очи и не се прегърбвайте. Вместо това използвайте добре обмислен език. Правете паузи. Дръжте главата си изправена. Носете невидимата си корона." Това са само част от съветите, които Гревил Джанър - британски политик с дълга кариера, дава в знаковата си книга "Изкуството да говорим".

Снимка 449206

Източник: изд. Locus

Джанър е автор на много книги, които целят да подпомогнат всеки начинаещ оратор или бизнесмен. Защото всички знаем, че в основата на всеки бизнес е добрата комуникация. Книгата е удобен наръчник с практични съвети и техники за овладяване на стреса пред публика и правилното структуриране на речите или презентациите ни.

Една от интересните теми в "Изкуството да говорим" е за значението на паузите и за това да не бързаме с идеята да се отървем по-бързо от вниманието на аудиторията. Това отличава аматьора от добрия оратор. Последният никога не обвинява друг за грешките си и не се извинява. "Разберете кога да мълчите и кога да извисите глас. Магическата пауза подчертава думите, които следват."

"Изкуството да говорим" (23 лв.) е в книжарниците от изд. Locus.