ByGeorgi е творческият псевдоним на Георги Георгиев. Художникът е роден в Русе, но 18-годишен тръгва по света да преследва творческа кариера. Пандемията го връща в крайдунавския град, където създава творбите за "Сърцата на България".

Снимка 495418

Източник: ByGeorgi

Картините в изложбата изследват феноменалните личности на България, които са оформили националното ни самосъзнание и черти, каквито ги познаваме днес.

С тях Георги се пита кои са достойните личности и носители на българските ценности? Уместно ли е да бъдат интерпретирани безсмъртните образи, превърнали се в национални символи?

Снимка 495419

Източник: ByGeorgi

В изложбата са включени и портрети на 12 съвременни български мадони - млади девойки в традиционни български носии, като част от тях са създадени по фотографии на Асен Великов.

Снимка 495421

Източник: ByGeorgi

ByGeorgi завършва Художествената академия във Флоренция, където осъществява и първата си самостоятелна изложба. В последните 15 години живее и твори в Лондон.

Снимка 495422

Източник: ByGeorgi

"Сърцата на България" е в OBORISHTE 5 Gallery and Hall, София от 11 до 20 септември. Откриването е на 11 септември от 19 ч.