През последните години обвиненията в сексуален тормоз срещу имащи власт мъже в големи корпорации са като епидемия. И всички ще кажат, че виновен е Харви Уайнстийн, когото доста жени в Холивуд обвиниха именно в това през 2017 г. Но всъщност всичко започна година по-рано с друго име - Роджър Ейлс.

Тогава изпълнителният директор на FOX News беше обвинен в сексуален тормоз от десетки жени. Първата, осмелила се да проговори за деянията му, беше водещата Гретчен Карлсън.

Решителността на Карлсън даде смелост и на други жени, които се присъединяват към твърденията ѝ, че изпълнителният директор на медията е сексуален насилник. В това число и още една водеща на FOX News - Меган Кели.

Роджър Ейлс (Джон Литгоу)

Източник: Форум Филм България

Роджър Ейлс (Джон Литгоу)

Естествено, обвиненията доведоха до освобождаването на Родждър Ейлс от заемания от него пост, за да не затъне в блатото и самата медия. И всичко успя да се случи благодарение на изплатените щедри обезщетения на пострадалите, както и на подписаните с тях споразумения за поверителност.

Киноиндустрията обаче нямаше как да остави твърде интересната на всички тема да мине и да си замине просто ей така.

Първо се появи сериалът на Showtime "Решаващият глас" (наличен в HBO GO), където Ръсел Кроу е Роджър Ейлс - роля, с която по наше мнение се справи чудесно. Цялата история около секс скандала се разгръща в седем епизода - всеки концентриран върху точно определена година от управлението на изпълнителния директор на FOX News.

Меган Кели (Чарлийз Терон)

Източник: Форум Филм България

Меган Кели (Чарлийз Терон)

Сега идва ред на "Бомба със закъснител". За разлика от сериала, пълнометражният филм няма широкия времеви диапазон, с който борави първият. Тук режисьорът Джей Роуч се е спрял върху събитията малко преди и по време на самия скандал. Историята е разказана и от друга гледна точка - тази на жертвите на Роджър Ейлс.

Жените в "Бомба със закъснител" са три - вече споменатите две телевизионни водещи Гретчен Карлсън (Никол Кидман), Меган Кели (Чарлийз Терон) и Кайла Посписил (Марго Роби) - събирателен образ на всички десетки жертви на Ейлс (тук изигран от Джон Литгоу). Точно като всяка от тях Кайла е млада и всичко, което иска от живота, е да работи в телевизията, която цялото ѝ семейство обожава - FOX News.

Гретчен Карлсън (Никол Кидман)

Източник: Форум Филм България

Гретчен Карлсън (Никол Кидман)

Макар да имат солидни кариери за себе си, нещата за водещите Гретчен Карлсън и Меган Кели през 2016 г. не са много рози.

Заради възрастта и непримиримия си нрав Карлсън изпада в немилост и е уволнена. С последното чашата на личното ѝ търпение прелива и тя решава да тръгне срещу един от най-влиятелните мъже в телевизията.

Кели, от своя страна, винаги е имала "голямата си уста", с която, разбира се, е допринасяла и за високия рейтинг на FOX News. Точно заради нея обаче влиза в конфронтация с Доналд Тръмп, който по това време е кандидат за президент на САЩ.

Кайла Посписил (Марго Роби)

Източник: Форум Филм България

Кайла Посписил (Марго Роби)

Филмът "Бомба със закъснител" - също както и сериалът "Решаващият глас", представят случилото се на базата на информацията, излязла около скандала. За съжаление от един момент нататък историята, фактите и подробностите ще останат скрити за всички нас. А причината е много проста: след подписването на споразуменията всички, повдигнали обвинения срещу Роджър Ейлс, нямат право да разкриват каквито и да било детайли.

Което не пречи и на филма, и сериала да бъдат достатъчно интересни - всеки по своя си начин и чрез своите художествени похвати. Между другото, именно защото те пресъздават историята около скандала с FOX News през две различни гледни точки - тази на извършителя (в сериала) и тази на жертвите (в игралния филм), най-пълна картина по въпроса ще си изградим, ако гледаме и двата.

Премиерата на "Бомба със закъснител" е на 10 януари