"Бохемска рапсодия" усилено се върти по кината и макар критиката да не пожали филма с коментари, приходите в бокс офисите потвърждават големия интерес от страна на феновете на Queen, които искат да се потопят в магията на музиката на великата банда.

Както споменахме още в ревюто на филма, аудиторията се раздели на два лагера. Комерсиалната публика, която просто харесва Queen, нямаше огромни очаквания и намери биографичната история за достатъчно интересна.

"Бохемска рапсодия", Рами Малек и какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от "Бохемска рапсодия"

От изявените черти на лицето и трудните за игнориране зъби до всяко едно движение - Малек изиграва Меркюри блестящо

И критичните, за които той не е достатъчно добър, защото сценаристът Антъни Маккартън (умишлено или не) е допуснал доста фактологически пропуски.

Именно на тези пропуски решихме да обърнем внимание, като съпоставим 8 важни факта от действителността на историята на бандата с художествената измислица в биографичната драма, подбрани от IMDB.

Събирането на бандата

В "Бохемска рапсодия" младият Фарук Булсара, който по-късно променя името си на Фреди Меркюри, приближава китариста Брайън Мей и барабаниста Роджър Тейлър на паркинга след концерт на групата Smile  и ги впечатлява с вокалните си способности.

Снимка 386971

Източник: Alexandra Films

Всъщност тримата са съквартиранти и споделят общ апартамент. Когато се появяват свободни места в групата, Меркюри някак естествено става част от бандата, въпреки че преди това се е опитвал няколко пъти.

Продуцентът Рей Фостър

Много важен момент във филма е създаването на песента Bohemian Rhapsody и превръщането й в хит. Като основен неин противник там е представен продуцентът от EMI Records Рей Фостър (изигран от Майк Майърс), който твърдо отказва да пусне Bohemian Rhapsody като сингъл, отбелязвайки, че радиостанциите няма да свирят шест-минутна песен.

Queen и особено Фреди не се отказват обаче, вдигат скандал и махат от офиса на Фостър, въпреки обвързващия ги с него договор.

Снимка 389941

Източник: IMDB

На практика обаче личността Рей Фостър не съществува. Той е измислен образ, съставен на базата на различни продуценти и хора от музикалния бизнес, които реагират с отказ на песента.

Джон Рийд

Джон Рийд (Ейдън Гилъм) е мениджър на Queen от 1975 г. -1978 г. В "Бохемска рапсодия" Рийд е драматично уволнен, защото предлага на Фреди Меркюри да се посвети на соло кариера, след като е манипулиран от близък приятел на фронтмена на Queen.

Снимка 389940

Източник: IMDB

Не само че Джон Рийд се оттегля през 1980 г., а и разделянето му с Queen е в абсолютно приятелски отношение и по желание на мениджъра.

Пол Прентър

Пол Прентър (Алън Лийч) в "Бохемска рапсодия" е представен като злодея на историята, който разделя групата с Фреди Меркюри. Фронтменът на Queen уволнява Прентър, след като научава, че не му е казал за концерта Live Aid.

В действителност Прентър е уволнен, след като прави парти в дома на Меркюри и потрошава къщата му. Прентър умира през август 1991 г., три месеца преди смъртта на Фреди Меркюри.

Мери Остин

Във филма Меркюри и Мери Остин (Луси Бойнтън) се срещат на концерт на Smile, а приятелката на Остин казва на Фреди къде работи Мери. Скоро след това Фреди и Мери се срещат и започват да излизат.

Снимка 389939

Източник: IMDB

В действителност Мери Остин първо за кратко излиза с китариста Брайън Мей. Тя дейтвително работи в магазин за дрехи и двамата с Фреди се запознават там, но му отнема шест месеца, за да я покани на среща. Тя пък си мисли, че той харесва нейната най-добра приятелка.

В крайна сметка обаче двамата стават наистина близки. За нея Фреди Меркюри винаги говори като за човека, който го разбира най-добре. Именно на Мери Остин той завещава къщата си след смъртта си през 1991 г.

Джим Хътън

Джим Хътън (Аарон МакКускер) е представен като сервитьор на едно от дивите партита на Фреди, с който по-късно Фреди се свърза преди концерта Live Aid.

В действителност Меркюри се срещна с Хътън в лондонски клуб и започват връзка малко след това, след поредната случайна среща в клуба. Връзка, която продължава много години. Хътън се грижи за певеца по време на болестта му и почива чак през 2010 г.

Разпадането на бандата

Според "Бохемска рапсодия" Фреди Меркюри се дистанцира от бандата, докато се занимава със соло кариера и почти трябва да моли за прошка колегите си, за да го приемат обратно в групата.

Снимка 386980

Източник: Alexandra Films

В действителност Queen си взимат почивка след реализирането на албума Hot Space през 1982 г. И не само Меркюри, а и Тейлър, и Мей се отдават на соло проекти. А през 1984 г. групата, въпреки че не прави концерти, се събира, за да запише албума си The Works.

Диагнозата СПИН

Във филма Фреди Меркюри научава, че има СПИН през 1985 г., малко преди легендарното шоу на групата за Live Aid.

Снимка 386975

Източник: Alexandra Films

Но според най-близките на музиканта, Меркюри е диагностициран чак през април 1987 г.

"Бохемска рапсодия" и успехите на филма в американския боксофис

Какви успехи пожъна "Бохемска рапсодия" в бокс офисите

Повече от задоволителни