Напоследък редовно чуваме за най-слушаните песни на годината на различни платформи за стрийминг и т.н. Но ако трябва да се спрем само на едно парче за цял един век, то нещата малко се усложняват.

Universal Music обаче ни улесни, като обяви, че "Bohemian Rhapsody" - емблематичният сингъл от британските легенди Queen, официално е най-популярната в света песен на XX век, както и най-популярната в жанра класически рок на всички времена.

Вчера, 10 декември, оригиналната песен и официалният видеоклип на "Bohemian Rhapsody", взет от албума A Night at the Opera на групата от 1975 г. , надхвърли 1.6 милиарда слушания в световен мащаб във всички основни стрийминг услуги.

Голям принос за това, разбира се, има и биографичният филм "Бохемска рапсодия", който е един от най-добрите филми на 2018 г.

Снимка 386968

Източник: Alexandra Films

Според Variety, Брайън Мей - китаристът и основател на Queen, се радва, че реката на рок музиката се е превърнала в поток (аналогия от думата stream (стрийм) на английски).

"Много съм щастлив, че нашата музика продължава да тече на макс", допълва китаристът.

"Бохемска рапсодия" - факти срещу измислица

"Бохемска рапсодия" - факти срещу измислица

Какво е променено, за да се придаде повече драматизъм

Фреди Меркюри пише по-голямата част от "Bohemian Rhapsody" в дома си в Кенсингтън. Песента е истински музикален шедьовър, който се състои от три основни части - една баладична, завършваща с китарно соло, което преминава към опера и завършва с тежък рок.