Една от най-известните и стари компютърни игри в света - Тетрис, може да облекчи страданията на пациенти с посттравматичен синдром, съобщава Reuters.

Учени от Оксфорд смятат, че чрез играта могат да се разработят терапии, които да предотвратяват болезнени спомени. Посттравматичния стрес често се проявява след преживяното по време на война, като нараняване или шок от убийството на боен другар. Симптомите варират от гневни изблици до нарушение на съня, трудности при концентрация или реакции на страх.

Оксфордският научен екип е провел експерименти с 40 здрави доброволци, на които са били показвани шокиращи филми с изображения на хора, ранени при различни инциденти, включително и след катастрофа с кола. Веднага след това на половината от участниците е било дадено да играят на Тетрис за 10 минути.

След седмица било установено, че тези, които се забавлявали с играта, имали много по-малко травматични спомени от шокиращите филми.

Според учените образите от компютърната игра измествали болезнените образи от мозъка и му пречели да създаде спомени за тях. За да може да бъде блокирана травмата обаче, са особено важни първите няколко часа след преживяния шок, допълват учените.

 hicomm.bg