На 29 септември, в месеца на София, няколко седмици след като столичани отпразнуваха 130 години от провъзгласяването на София за столица, мостът на НДК, по-известен като „Мостът на влюбените", отново ще се превърне в изложбена зала. В продължение на един месец над 100 снимки на сгради от стара и нова София ще разкажат архитектурната история на столицата ни. Изложбата е организирана от сдружение Societas Urbanum с любезното съдействие на Софийска Община и ОП Стара София. Официалното откриване на изложбата ще се състои утре, вторник, от 18:30 на Моста на влюбените.

Изложбата „Идея минало, идея бъдеще" е посветена на 130-годишнината от обявяването на София за столица. На тази изложба, софиянци и гостите на града ще могат да видят над 100 фотографии на сгради от стара София, както и съвременните техни аналози или наследници. Паралелното излагане на примери на историческата архитектура е израз на почитта към големите строителни майстори на миналото.

Изложбата съдържа общо 104 табла. От тях 50 са посветени на архитектурата на стара София. Подбрани са изгледи от значителни архитектурни реализации в годините след Освобождението и преди средата на миналия век. Материалите, свързани с тази част на изложбата, са предоставени от архива на Общинско Предприятие Стара София. В останалите 50 табла са представени положителни примери от съвременната архитектура на София от последните 10-15 години. Подбрани са реализации и проекти в процес на реализация, на участници в сдружението, които са оставили своя отпечатък в силуета на града.

Societas Urbanum е новосъздадена организация с идеална цел на водещи архитекти и строителни инженери, между които са авторите на представените съвременни архитектурни проекти. Организацията си е поставила за цел да съдейства за повишаване на качеството и авторитета на българската архитектура и строителство в интерес на обществото; да допринася за осъществяването и развитието на строителната професия в България и превръщането й в меродавен фактор на обществения живот; да влияе върху развитието на архитектурата, урбанизма, строителството и свързаните области чрез конструктивен и цивилизован диалог; да работи за опазване на архитектурното наследство; да работи за опазване на околната среда.

Изложбата е организирана с любезното съдействие на Софийска Община и ОП Стара София и спонсорството на М-Тел, RedStone, TBI Leasing и Мото-Пфое.