Новите достижения в областта на компютърните игри позволяват на разработчиците да снабдят персонажите с непредсказуеми реакции и подобие на инстинкт за самосъхранение, пише Yahoo News.

Според издателите на Star Wars: The Force Unleashed, действията на героите на практика не могат да се предвидят. Реакцията на „щурмоваците" на действията на играча може да бъде напълно неочаквана, те могат да хвърлят в отговор граната или да се предадат. Във всяка нова сесия те ще се държат по различен начин.

LucasArts демонстрира ново ниво на реалистичност на конференцията E3 Media and Business в Лос Анджелис. Разработчиците на игри заявяват, че по-сложната структура на съвременните игри ги нарежда на едно ниво с киното и другите традиционни развлечения.

Създателите на игри отдавна използват технологията „ragdoll physics", създаваща реалистична анимация на умиращия персонаж. Но героите в съвременните игри не само умират автентично, но и се стремят да оцелеят. Технологията с название Euphoria позволява да се генерира мигновено анимация и всеки момент от играта става неповторим.

Първата игра, възползвала се от тази технология е Grand Theft Auto IV. Веднага след появата на играта на пазара, продажбите й надминаха редица холивудски хитове.

Докато компаниите се опитват да привлекат геймърите като повишават реалистичността, други се движат в обратното направление. Например, игровата реалност и персонажите в Spore на Уил Райт претърпяват уникални метаморфози във всяка нова сесия. Игровият свят изцяло и напълно е плод на въображението на играча.

Само конзолите от последно поколение - Xbox 360, PlayStation 3 и Wii, съответстват на съвременните изисквания на разработчиците на игри. Издателите не възнамеряват да се задоволят с постигнатото.

PCWorld