Снощи на 14 август музикалната вихрушка в град Бургас даде своето начало. Часове преди дългоочаквания летен фестивал Spirit of Burgas медиите разпространяваха информацията, че градът е препълнен, квартири и места за паркиране почти няма. И наистина централните улици на иначе спокойния морски град бяха преизпълнени с хора, стекли се от цялата страна, че даже и от други държави, за да видят своите любими изпълнители. На ключови места из центъра на Бургас организаторите предвидливо са разположили пунктове, от които могат да бъдат закупени билети и да се получи подробна информация за самия фест.

Въпреки това проблеми с организацията не липсваха. За мнозина влизането на събитието бе преизпълнено с препятствия, а други останаха недоволни от лошото озвучение на някои от главните сцени.

Първи сред основните гости на вечерта, които се качиха на сцената бяха Dreadzone. Бандата зареди с доста положителни емоции събиращата се вече тълпа и приповдигна настроението. Фънки-дъб звучене и реге мотиви преизпълниха топлата бургаска вечер, карайки фенове с разнообразни музикални вкусове да се поклащат ритмично. Въпреки това по-голямата част от посетителите останаха пасивни и предпочетоха да "пообиколят" и да се запознаят с разположението на останалите сцени.

Паузата между Dreadzone и българите Panican Whyasker бе идеалното време за вече прежаднялата публика да се нареди за чаша бира или друго питие. Прозвучаха познати парчета като "Бар Пъкъла" и др.

Изпълнението на нашенците бе добре посрещнато от посетителите на фестивала, но въпреки това голяма част от публиката показваше нетърпение да види любимците си от Faith No More на сцената.

Този момент не закъсня. След кратка техническа пауза, малко след 23 часа Майк Патън и компания излязоха под светлините на прожекторите. В този момент човек имаше чувството, че погледите на всички присъстващи на феста, независимо точно къде се намираха, бяха изцяло и само приковани в главната сцената.

Сета започна ударно с "From Out of Nowhere", "Land of Sunshine" и "Caffeine". Чуха се още хитове като "Evidence", "Surprise! You're Dead!", "Easy", "Epic" и др. За съжаление и това изпълнение бе съпроводено с известни технически проблеми, които бързо бяха отстранявани.

Майк Патън пък не пропусна възможността да се пошегува и с колегите си от Limp Bizkit, които също като Faith No More направиха триумфално завръщане след години застой.

Финалът на жадувания от многобройните фенове концерт бе поставен от "We Care a Lot". Калифорнийците завършиха сета си около 12 и 30 след полунощ оставяйки многохилядната публика почти без глас.

На нормален концерт това би бил краят, но петъчната вечер готвеше още приятни изненади. Рок феновете се отправиха директно към втората по големина сцена - тази на Jack Daniels. Там завариха професионалистите от Odd Crew, които забиваха със завиден ентусиазъм. За мнозина фенове на тежката музика това се оказа идеалното място.

Бандата представи някои нови парчета като не спираше да подканя публиката да вика и „дивее" колкото й сили държат. Изпълнението бе напълно достойно да се нареди заедно с това на култовите Faith No More.

През това време основната сцена вече бе обляна в дръм енд бейс звук. Ltj Bukem и MC Conrad за пореден път поднесоха известна качествен дръм енд бейс на феновете си. Те бяха подкрепени от родната организация H.M.S.U., чийто представители Cooh, Mocks, Ogonek и Konspirator завършиха паметната вечер.

Разнообразната програма на фестивала предложи още Go Dutch сцена с изключително електронно звучене, специална салса сцена, която се отличаваше с екстравагантната си декорация и разбира се посветената на хардкор и пънк музиката На Тъмно сцена, чийто гости бяха банди като A-Moral, Empty Face, Twist, Overdawn, Spot, Fyeld, Cold Breath, NFG.

Първата вечер на тазгодишното издание на Spirit of Burgas наистина доказа, че стиловото разнообразие на едно място може да се случи, но въпреки това да цари организационен хаос.

Главни гости на втората вечер на фестивала са Fun Lovin' Criminals, Will White, Gravity Co. и Siluet.