Излезе новият албум на Металика. За някои това може нищо да не означава, но за десетките и даже стотици хиляди върли фенове на групата това си е голяма новина. Един вид - не се случва всеки ден, нито всяка година, понякога даже не и всяко десетилетие.  

Едва ли не още преди албумът да е излязъл, оттук-оттам заваляха коментари на знаещи фенове: „Не, това вече не е истинската Металика, човече, не е…”.  И понеже чуваме това за всеки албум на Металика откакто въобще се помним, решихме да се разровим и да потърсим коя е все пак „истинската” Металика. Ето резултатите от организираната по въпроса кръгла маса с фенове, на които предложихме да коментират всеки от периодите на развитие на групата. 


1981 – 1983 "Не, не, не! Какви Металика са това, бе? Металика са суперзвезди, богове. А тия тук са някакви потомци на емигранти първо поколение, сричат английския с акцент и свирят в гараж. Мръшляци с дълги коси и трашъри (това е нещо като клошари или боклукчии, с други думи - смет). Това не са истинските Металика, пич! Имаш нек'ва грешка."

1984 – 1986 "Не, това не са истинските Металика. Тука има някакъв си Клиф Бъртън. Аз истинската Металика лично съм я гледал в Пловдив на стадиона, там такъв нямаше. Обаче имаше къде 350 000 души на тоя концерт, брато!"

1986 – 1990 "Да, бе – и кой ти каза, че това са истинските Металика? С Джейсън Нюстед вместо Клиф Бъртън, нали? Боже, ти пък ако разбираш нещо от Металика…"

1991 – 1995 "Каквооо?! Това да са истинските Металика?! Ти си луд, бе – „черния албум” е див комерс, мейнстрийм. Каква Металика бе, копеле, тук има балади! Балади?! Бас хващам, ти под метъл разбираш Менъуор, а? Признай си!"

1996 – 2001 "Да се разберем с добро – не знам какво си гледал на стадиона в Пловдив, може да е било Христо Кидиков, но определено не е било истинската Металика. Това там и тогава бяха едни шибани мултимилионери със зализани прически, правещи фешън фотосесии при Антон Корбийн, които за 10 години са издали едва два (2!) албума - с кавъри, избиващи накъм алтърнатив и кънтри... както и един лайв албум - със симфоничен оркестър (бахмааму, копеле!). Освен това съдеха Напстър и феновете си, че точат музиката им от интернет. Повече да не съм те чул да се обаждаш неподготвен…"

2002 – 2008 "Ти ли, бе? Ти си направо смешник, човече! St. Anger е най-слабият албум на Металика, ако не броим извращенията им през 90-те. А е единственият им албум за близо десетилетие. Бил си на концерта им в София ли? И имаше там един Трухильо, нали, бате? О, да, да – това е най-истинската Металика, така е, така е..."

 

Тук дискусията внезапно приключи. За щастие, успях да спася репортерското касетофонче с ценните мисли на феновете невредимо. Заведението ще е в ремонт до към Коледа.