"Човек е това, което яде", казват някои вегетарианци. Дали човек е зеленчук или месо, е трудно да се спори. Обаче "не само с хляб ще живее човек", се казва в Библията. Доколко духовната храна предопределя същността на човека? Ето какво показва топ-10 на най-търсената нехудожествена литература в книжарници "Хеликон":

 

01. КАК ДА ОТСЛАБНЕМ ЗАВИНАГИ

02. ЧУДОТО НА ОВЕСЕНИТЕ ТРИЦИ...

03. ПОДСЪЗНАНИЕТО МОЖЕ ВСИЧКО

04. НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ ДЕМОНИ

05. NIRVANA. БИОГРАФИЯТА НА КЪРТ КОБЕЙН

06. НЕКА ТИ РАЗКАЖА

07. НЕ ПИПАЙ ТАЗИ КНИГА!

08. КАК ДА ОТКАЖЕМ ЦИГАРИТЕ...

09. ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ ЗА 7 ДНИ

10. КЛЮЧЪТ. ЛИПСВАЩАТА ТАЙНА ЗА...

 

Какво научаваме за себе си и за околния свят от тази класация? Ето една догадка:

 

1. Ние сме дебели. Безвъзвратно дебели. Дори и да отслабнем, пак ставаме дебели.

2. Ние сме дебели. Наистина много дебели. Имаме нужда от чудо, за да спрем да сме дебели.

3. Освен че сме дебели, сме и неуверени, несигурни, нещастни... Търсим на помощ подсъзнанието за ежедневните си решения.

6. И отново сме нещастни, нещастни, нещастни... Имаме нужда някой да ни разкаже "какво трябва да направим, за да сме щастливи".

8. Дори и да решим да откажем цигарите, няма да се борим за здравето си. Ще започнем борба със страховете си "че ще напълнеем", "че ще се провалим", "че сме зависими". Още от резюмето книгата, която е предвидена да ти помага, те депресира и подтиска.

9. Въпреки че сме подтиснати, същият автор ни дава възможност да се избавим за 7 дни и от останалите си проблеми, внушавайки ни, че сме бедни, не получаваме достатъчно пари, безжизнени сме и няма начин да осъществим мечтите си.

4. "Да погледнем истината в очите. В България цари отчайваща безнадеждност..." Вече и чужденците ни го признават. Явно нещата не зависят от нас.

7. Окончателно можем да го разберем, ако пипнем тази книга. Вече знаем, че глобалната конспирация определя съдбата ни и от нас нищо не зависи. В такъв случай не ни остава нищо друго, освен...

5. ... да се самоубием като Кърт Кобейн или...

10. ... да вземем ключа, който "ще ни насочи към подсъзнанието". Където ще решим проблемите си или ще заживеем в един друг свят без проблеми, което ни напомня, че в този няма начин да се отървем от тях...

 

Помага ли ни тази литература да решим проблемите си? Или ги задълбочава още повече? Книгите решават ли проблеми? Или просто ни убеждават, че имаме още и още проблеми само за да купим и новата им книга, като по този начин им осигурим това, което ни убеждават, че нямаме...

 

http://zazabg.blog.com/