"Slumdog Millionaire" на режисьора Дани Бойл спечели голямата награда на зрителите на приключилия в Торонто 33-и кинофестивал.

Филмът разказва за бездомник, който от улиците на индийския град Мумбай попада сред участниците в играта "Стани богат".

Кинолентата "Загубената песен", описваща драмата на младо семейство в Квебек, бе отличена с наградата за най-добър канадски филм.

Наградата "Откритие", присъждана според резултатите от анкета сред акредитираните на фестивала журналисти, получи "Глад" на британския режисьор Стив Маккуин.

В лентата се разказва за гладната стачка на бойци на ИРА през 1981 г. в затвора "Мейз". Филмът бе отличен и от телевизионната компания Си Би Си.

Награда получи и "Disgrace", история за баща и дъщеря, заснета по роман на двукратния носител на "Букър" Джон Максуел Кутси.

Кинофестивалът в Торонто, продължил 10 дни, започна с галапрожекция на новия канадски филм "Passchendaele" на Пол Грос. Форумът е смятан за неофициалното начало на новия киносезон.

Докато "Сънданс" поставя в центъра на вниманието новите таланти и малките лични филми, а Кан - кино звездите, Торонто е за самите филми - от пищни холивудски прожекции и потенциални претенденти за награда "Оскар" до неизвестни чуждестранни режисьори и авангардни експерименти.

Тук дистрибуторите търсят евентуалните претенденти за награди и неочаквания хит, който ще омагьоса публиката. Макар и много от 249-те пълнометражни продукции, които бяха представени на фестивала, вече да бяха показвани в Кан и Венеция, Торонто се смята за ключовото място за лансиране на филмите в Северна Америка и на претендентите за наградите "Оскар".

В програмата на фестивала бяха включени общо 312 филма от 64 държави. 116 от тях бяха световни премиери.

Сред 20-те галапрожекции бяха "Другият мъж" с Лиъм Нийсън и Антонио Бандерас, "Да се изгори след прочитане" на братя Коен с Брад Пит, Джордж Клуни и Джон Малкович, "Херцогинята" с Кийра Найтли, "Чудото в Света Ана" от Спайк Лий.

В кинофестивала в Торонто участва и българският филм "Дзифт". Той бе представен в програмата "Откритие", посветена на дебютни творби и на актуалните тенденции в световното кино.

Докато миналата година много от показаните в Торонто 352 филма бяха посветени на политиката и на войни, тази година преобладаваха комедии и семейни драми.

Гости на фестивала бяха много холивудски актьори - Брад Пит, Бен Кингсли, Кийра Найтли, Дженифър Анистън.