"Към него се приближи непознат мъж с къса брада и предложи да купи всички часовници "Слава" по пет рубли и за петнадесет - златния "Волна". Това изречение е взето от съветски сборник с разкази на Кабилбаев и красноречиво говори колко култови са били за времето си "Волна".

Ръчен часовник "Волна" от 1950 г., съветски, работещ, механизъм 2809А, сер. № 53598, 22 камъка, задно капаче на резба. Често подобни обяви срещаме в различни сайтове за аукциони. Днес отново можем да си купим такъв инструмент на времето, но цената му вече е средно 6000 швейцарски франка, марката е същата, но е изписана на латиница. Защо ли? Ами просто швейцарските часовникари не са склонни да  пренебрегнат култа към съветските марки, така популярен сред някои възрастови групи у нас. Без грам тесногръдие те възродиха култова руска марка.

 

Малко екзотика от комунизма

Франсоа Кандолфи, глава на днешната компания Volna, си поставя за цел да създаде различни часовници. За да оцелееш на съвременния часовникарски пазар, не е достатъчно да предлагаш нещо качествено и да имаш добър маркетингов подход. Най-важното е да предложиш продукт извън рамките на обичайното. "Даваме на купувачите си нещо, което не могат да им предоставят други", смята той и дори е убеден, че повечето нови часовникарски марки нямат ясна стратегия и вследствие на това не могат да създадат нещо уникално и различно. Да речем, малко комунистическа екзотика. Какво се получава, когато качеството и ексцентричната легенда се съчетаят в една вещ? Ами  почти същото като кръстосването на съветската здравина, историческия стайлинг на съответната епоха с швейцарското часовникарско майсторство. Кандолфи има и доста интересен подход по време на деловите си среща с клиенти. Никога не показва часовника, преди да е разказал историята му.  

Една напълно нова марка

В крайна сметка резултатът е Volna, напълно нова марка, която като за начало има свои представителства в САЩ, Азия, някои европейски страни и Близкия изток. Това не е просто още един бранд швейцарски часовници, а вдъхновение от отминали епохи, от които на някои им настръхват косите, а на други им избиват радостни сълзи в очите. Цените съответно никак не са съветски и са доста далеч от въпросните 15 рубли, за които ви споменахме в началото на нашия разказ. Те варират между 4900 и 7250 швейцарски франка.

Тези часовници вече са се превърнали в истински хит сред гмуркачите, а първите две колекции на Volna  носят името Typhoon и Typhoon Siberia, като легендарната съветска подводница.

Руската часовникарска индустрия наистина беше сред най-силните през миналия век. Въпреки че са почерпили вдъхновение от съветската марка, съществувала някога, Volna са 100% швейцарско дело.

 

Тайфуни за гмуркачи

Всички представители на колекцията Typhoon са с характерна голяма двойна корона от лявата страна на касата, както и с индикатор за водонепропускливост, и двете превърнали се в запазена марка на Volna и дори патентовани от компанията. Само двойно подсигурената корона разполага със 17 части. Тя има нещо като протектор, но механизмът й изпълнява изключително много операции. Специален индикатор на циферблата потвърждава, че часовникът продължава да е херметически затворен дори и след много гмуркания. Вътре в 46,5-милиметровата си стоманено-титаниева каса Volna крие изключително сложен механизъм, разработен от Елеонор Пашу, Марк Калмонт и Франсоа Кандолфи, трима професионалисти с дългогодишен опит в часовникарското майсторство.

Швейцарците не си поставят много цели, но все пак искат да наложат Volna в един изключително нишов пазар - часовници за наистина дълбоко потапяне под водата. Има нещо доста вълнуващо във Volna - мистериозната слава на съветските подводници е съчетана с високите показатели като нулево проникване на влага в часовника, 8-оборотни гайки от изключително устойчивата сплав титан G2, водоустойчивост до 300 м, 28 800 вибрации в час, модерна противоударна система.

За оптимална надеждност котвата е направена от берилий, ценен заради еластичността си. Освен това този материал не се магнетизира и не се окислява. Ще ги познаете по триизмерния мотив на стилизиран пропелер на гърба на касата.

 

Вдъхновителят - 941 клас "Акула"/Tythoon

Най-голямата подводница в света е проект 941 клас "Акула" (американска класификация - Typhoon). Автор на проекта е съветското главно конструкторско бюро за морско съдостроене "Рубин", а самото строителство се извършва в заводите на Северодвинск. Между 1981 г. и 1989 г. шест подводници от този клас влизат в строя. В момента все още функционират две от тях, но се предполага, че до 2010 г. те ще бъдат извадени от военния флот на Русия. Размерът на тези атомни подводници е дотолкова чудовищен, че те са записани в Книгата за рекордите на Гинес. Съдете сами - дължина - 172 м, широчина - 23 м, водоизместимост - максимум 48 000 тона. Максималната дълбочина на потапяне е 500 м, а екипажът се състои от 150 души. Всяка подводница от този клас е въоръжена с 20 междуконтинентални балистични ракети с общо над 200 ядрени бойни глави с боен радиус 10 000 км. Освен с ракети, "Тайфун" разполага и с ядрени торпеда. Според някои военни специалисти една подводница с ракетите си е способна да унищожи живота на половината земно кълбо.

 

Volna срещу "Волна"

Фабриката на съветската "Волна" се е намирала в Златоуск. Това са били часовниците, носени от военните водолази на съветската армия през 60-те години. Всичко около тези секретни безименни герои на Студената война се пазело в дълбока тайна, дори и техническите подробности около часовниците, които използвали те. Съветската "Волна" била водоустойчива на дълбочина от 200 м. Вероятно с такъв часовник ще изглеждате актуално и днес, защото по размери те били истински водомери с диаметър 60 мм.

Днес швейцарската Volna също функционира безотказно под водата, при това на дълбочина 300 м, или поне толкова показва луминисцентният индикатор за водоустойчивостта. Макар че донякъде се придържат към руския дизайн, внушаващ здравина, те са изключително леки и ергономични, а противоалергичните им каишки са изработени от висококачествен каучук.

Статията се публикува със съдействието на списание Prime Time