Ето че скоро американските войници ще са една крачка по-близо до Робокоп - киборгът с футуристични очила от едноименния филм от 80-те, който въдворяваше ред наляво и надясно. 

Според данни на Bloomberg, гигантът Microsoft е подписал договор с Департамента по отбраната на САЩ на стойност 480 милиона долара, а предмет на договора са над 100 000 бройки от HoloLens - AR очилата на Microsoft.

Снимка 392406

Източник: Microsoft

Очилата ще бъдат използвани за обучения, но и в реални военни действия, като целта е "да се увеличи успеваемостта на войниците чрез подобрение на възможностите им да забелязват, решават и нападат преди врага". 

Иначе казано, американските бойци ще имат модерна джаджа, която ще им дава информация в реално време относно характеристиките на заобикалящата ги среда, разстоянията на обектите наоколо и т.н. 

Не си представяме, че за момента войниците биха могли да използват очилата за много повече освен за добиването на елементарни данни или пък за получаване на бързи съобщения и напътствия директно в полезрението си.

Снимка 392405

Източник: Microsoft

Това, разбира се, са неща, които могат да се окажат решаващи в ситуацията на военни действия.

Новината беше приета със смесени чувства от служителите на компанията и от интернет обществото като цяло, предвид етичните въпроси, които подобни сделки повдигат. 

Наскоро Google бе изправен пред стачка на служителите си, които възроптаха срещу съвместен проект за развитието на изкуствен интелект за армията, който бе обвързан от доста неизвестни.