Повечето хора в България свързват Давид Черни със скандалната инсталация на тема "Европа", в която страната ни беше изобразена като турска тоалетна. За посетителите на Прага пък това е човекът, "окичил" гигантски пълзящи бебета на известната телевизионна кула "Жижков". Сега ще можем да споменаваме Черни като човека с небостъргача-кораб.

Проектът за високата сграда в чешката столица е на архитектурно студио Black N' Arch, от което Давид Черни е част. Shipwreck Tower ще се извисява на 135 метра височина и ще представлява сравнително стандартен блок, до който вертикално се е "забил" корабокруширал кораб.

Както се вижда от видеото по представянето на проекта, идеята на нестандартната сграда е да привлече вниманието към последствията от глобалното затопляне. И тук започваме да си задаваме някои въпроси. Ако посланието е екологично, защо се налага строежа на подобна мащабна сграда, която няма как да се изгради без въглероден отпечатък? И защо ще бъде направена от изцяло нови материали, когато може да се ползват рециклирани?

Черни винаги е обичал да провокира, а явно Shipwreck Tower ще бъде поредният му крясък срещу света. Апокалиптичният вид на сградата и несъответствието между посланието й и начина й на изграждане обаче ни карат да не я приемаме положително.