Нека първо уточним. Хек или футбег е името на топката, с която се практикува самият спорт футбег. Макар в България играта да е по-популярна като хек, по-правилно е да се каже Световно първенство по футбег, а не по хек.

А то - Световното, се организира от Международната асоциация на играчите по футбег от 39 години без прекъсване. Всяка година се провежда на различно място по света, като тази се пада на София да бъде негов домакин в 39-ото му издание от 22 до 28 юли.

Международната асоциация по футбег прави събитието съвместно с най-големия клуб за този спорт у нас - Urban Komba Footbag. Един от основателите му, Радослав Русев от Силистра, стана и четвърти на Европейското първенство в края на юни в Словения. Интересно е, че София вече веднъж е била домакин на европейския турнир по този толкова интересен, но не особено популярен у нас спорт - през 2015 г.

Снимка 369012

Източник: iStock

В 39-ото издание на Световното ще участват около 120 играчи от над 16 държави. Сред тях са шампионът сред мъжете от миналата година - Карим Даук от Швейцария, победителката сред жените - Лена Млакар от Словакия, и един от най-емблематичните лица на футбега - американецът Кен Шулц.

Топката за футбег или т.нар. хек е малка плетена (шита) сфера, пълна с пластмасови топчета. Мнозина импровизират с вътрешното съдържание и добавят ориз, леща, царевица, вместо пластмасови съчми.

За целите на "махлехнската" версия на футбег, която познаваме от тийнейджърските си години, играчите се нареждат в кръг и си подават хека един на друг, като се стараят да не падне на земята.

Снимка 369013

Източник: iStock

Този уличен подход на игра има още една разновидност на свободния или т.нар. фристайл, предназначен за хора, на които не им липсва фантазия. В него играчът се опитва да покаже най-доброто, на което е способен, в специална хореография от различни трикове и комбинации на фона на избрана от него музика.

Именно фрийстайлът е едно от направленията, в които ще се проведе и световният шампионат у нас. Мястото за турнира в тази дисциплина в София са ремонтираните кортове в парка "Заимов".

Другото направление е футбег на мрежа. Тази версия се играе един срещу един или двама срещу двама. Играчите застават от двете страни на мрежа (обикновено бадминтон мрежа, висока около 1.50 м) и удрят топчето само с крака (от коляно надолу).

Радослав Русев (с бялата тениска)

Източник: Facebook / Urban Komba Footbag Bulgaria

Радослав Русев (с бялата тениска)

При игра от двама в отбор, общият брой удари е три, като играч няма право на два последователни, както и да задържа хека. При единичните играчи максималният брой удари на човек е два. Целта е да се отбележи точка в полето на противника.

Състезанията на мрежа на Световното по футбег ще се проведат в зала "София" в Борисовата градина, като са предвидени и демонстрации на открито - на сцената в Борисова градина.

Най-хубавото е, че всички състезания и демонстрации са с вход свободен за любопитната публика. Пълната програма може да видите на официалния уебсайт на събитието.