Октоберфест 2019 стартира на 22 септември и ще приключи на седми октомври.

За първи път събитието се организира през 1810 г. по повод сватбата на Лудвиг Баварски. Но тогава минава без бира и дори със забрана за продажба на алкохол.

Снимка 380583

Източник: GettyImages

От началото досега мястото на провеждане е едно и също - площад Терезиенвийзе в Мюнхен.

Октоберфест без съмнение е най-големият бирен фестивал в света. Всяка година е посещаван от близо шест милиона души.

И тези шест милиона посетители изпиват между шест и седем милиона бира за дните на феста.

Снимка 380588

Източник: GettyImages

Шест традиционни мюнхенски бирарии произвеждат наливна бира за събитието. Под тентите на феста се продава само местна бира. Бавараците я смятат за най-добрата на света, защото от XVI век има строги правила за състава и производството й, които не търпят компромиси.

34 шатри са разположени на над 420 хиляди квадратни метра. Седящите места са около 100 хиляди. За посетителите са осигурени над 1400 тоалетни.

Снимка 380582

Източник: GettyImages

Един литър от "течното злато" струва между 9.70 и 10.10 евро. Никак не е малко. Но пък атмосферата си заслужава. А и бирата е специфична - с по-високо съдържание на алкохол. Тя достига до шатрите по подземен тръбопровод.

Всяка година има над 4000 хиляди изгубени и намерени вещи от посетителите на събитието.

Снимка 380589

Източник: GettyImages

Танцуването върху масите под тентите е забранено. Можем да се покатерим само върху пейките, ако бирата и доброто настроение са ни дошли в повече.

Баварският дрескод може да се събере е една дума - каре. Жените са с дълги поли, престилки и бюстиета. Има значение от коя страна на кръста ще поставят панделката, която завършва визията им. Ако е отляво, значи са свободни, а ако е отдясно - са обвързани.

Снимка 380591

Източник: GettyImages

Сервитьорките са може би най-голямата атракция. Те имат невероятното умение да носят по десетина халби от литър наведнъж, за да няма жадни и сърдити клиенти.

Претцели, наденички, риба и пиле са най-често поръчваните мезета за бирата.

Снимка 380586

Източник: GettyImages

Ако не си падаме по бирата, но все пак сме се озовали на Октоберфест, можем да наминем през винената шатра, където ни чакат десетки видове, от които и ние да си изберем напитка.

Бирата – изненадващите качества на кехлибарената напитка

Бирата и нейните изненадващи качества

Малцът подхранва косата, докато маята я подсилва

Освен да пием бира, събитието ни предлага възможност и да си вдигнем малко адреналина. Инсталирани са над 170 атракциона като в луна парк. Провеждат се и различни забавни игри с награден фонд в литри бира.