Зад Nomad Barman стои супер семпла концепция: любимият барман от любимото заведение идва да работи за нас на наше събитие. Нещо като да видим как става реалност поговорката за Мохамед и планината.
В случая планината е екип от пътуващи бармани, които ще дойдат и ще изградят бар пространство там, където ние го искаме. И, да, имат си отлично оборудвана работилница за коктейли и дори малка оранжерия за билки и пресни подправки.
"Това е цялостна услуга - от идеята, през всички материални и транспортни ресурси, до същинското забавление. А така пестим на нашите партньори пари, време и много ненужни перипетии", казва Александър Симеонов, основател и собственик на Nomad Barman.
Източник: Nomad Barman
Александър Симеонов
Идеята се ражда преди десет години, когато група колеги решават, че искат нещо повече и по-различно от общоприетото в бранша. В този му вид - на пътуващи бармани, проектът съществува от година и половина и е резултат от усърдна работа и силна вяра. А през това време хората не спират да се самоусъвършенстват, като внимателно следят и следват знаците и обстоятелствата по пътя си.
Разбира се, колкото и ясно да е посланието на името Nomad Barman, в него е закодирано много повече от физическото преместване. Защото по-важно от него е непрекъснатото пътуване, което всеки един миксолог прави не само в личен, но и в професионален план.
Хората от Nomad Barman винаги са черпели сила от символиката на пътя. А иначе, географски, можем да ги срещнем почти навсякъде. В сайта ще попаднем на имената на шестима души: Александър Симеонов, Станимир Пеев, Николай Вангелов, Натали Желязкова, Нели Димитрова, Марио Сабри.
Източник: Nomad Barman
Заедно, те са се превърнали в едно малко обществото от колеги професионалисти, които в същото време са и приятели. Непрекъснато обменят опит и знания, защото всеки поотделно е "инфлуенсър на собствената си територия". Към конкретните задачи подхождат индивидуално, стараят да не дублират идеи, като винаги вникват в желанието на клиента и го допълват със своя опит и с различни екстри.
Но преди всичко е личната среща. На нея барманите номади се запознават с идеята и разбират за детайлите - брой гости, продължителност, предпочитани питиета, местоположение, бюджет. След това те разработват всичко по свой начин, като предлагат концепция и примерно меню.
"Коментираме и коригираме - ако има нужда. А след като си стиснем ръцете, натискаме "старт" и започваме да действаме. За гостите остава само да се забавляват."
А когато намерим личното копче "старт" на един барман и успеем да го натиснем, гледай какво става. Някои клиенти искат нов коктейл, с който да изпъкнат, а други - нещо старо, но с нов привкус на оригиналност. А във всеки подобен случай и повод Nomad Barman не спират да изпитват креативността си.
"Вярваме и се съобразяваме със сезонните продукти, като се стараем да предлагаме напитки само с най-пресните и висококачествени плодове и зеленчуци, които можем да купим на пазара", допълва Александър. Според него най-поръчваният коктейл е само един и неговото име е "и аз искам от същото".
Как се прави коктейл по поръчка?
Случвало се е да ни дадат една от съставките, а ние да изградим всичко останало около нея. Последният път трябваше да измислим няколко рецепти с една древна азиатска напитка с над 2 хил. годишна история.
Предизвикателството беше, че имаше много специфичен силен аромат, който не е характерен за европейският вкус, а трябваше да направим нещо лесно възприемчиво за родните географски ширини. След доста проби и грешки накрая се получи страхотен резултат, всички харесаха напитките, а адреналинът, очакването и удовлетворението не може да бъде описано с думи.
Какви са тенденциите сред коктейлите в момента?
Тенденциите в барманството следват тези в кулинарията. Те, от своя страна, се влияят от модата, дизайна, културата и въобще естетиката, която заобикаля съвременния човек. Необходимо е да ги следиш и да си добре информиран, но не и сляпо да следваш чуждия път.
Важно е да оставиш собствения си почерк и разбиране за света. Все пак личното ми впечатление е, че тенденциите в момента са елегантни и семпли напитки, вдъхновени от класиките, но приготвени със съвременни похвати, леко екстравагантни и стилно поднесени. Най-важното, много вкусни.
Кое е най-нетрадиционното място, на което са ви канили до момента?
Преди време ни поканиха да правим коктейли през лятото във Франция. Клиентът беше специален и се е наложи да подпишем декларации за конфиденциалност. Само пътуването до заветната дестинация в красивия Прованс ни отне повече от 48 часа. Когато пристигнахме, ни взеха телефоните - нямахме право да се снимаме, да се тагваме или да обсъждаме случващото се на събитието.
Мога само да издам, че направихме супер интересни напитки, вдъхновени от българската традиционна кухня - нещо, което съм запечатал в спомените си. Понякога фактът, че не използваме мобилните си устройства, засилва спомена и кара фантазията ни да работи много по-силно.
Nomad Barman ще бъдат на Mood For Food Festival от 14 до 16 септември в Пловдив.