Сърбия вече е сред любимите дестинации на родните фенове на зимните спортове. В съседката ни се предлагат условия за ски и сноуборд само на няколко часа с кола. А по-ниските цени карат мнозина да я предпочитат пред Банско, Боровец и другите ни курорти.

Места

Най-известните сръбски дестинации за зимни спортове са Бабин зуб и Копаоник. Първото курортно селище е в Западна Стара планина. В близост са едноименния връх Бабин зуб, както и Миджур. На разположение са няколко ски писти с пет лифта.

Снимка 332805

Източник: facebook / Planinarski dom ''Babin zub''

Само на 150 километра от София има всички необходими условия за практикуване на зимни спортове и приятно прекарване. Местата за настаняване се множат постоянно. Най-добре е да разчитаме на платформи като Airbnb.

Предимства

Спокойно можем да си намерим нощувка за 10-20 лева. А гостоприемството на повечето места се изразява в топла закуска и вкусна вечеря. Ако искаме повече лукс, може да резервираме стая в четиризвездния хотел "Стара планина".

Снимка 332809

Източник: Facebook / Planinarski dom ''Babin zub''

Паркингите до лифтовете са безплатни, а ски картите - наполовина на тези по родните курорти. Именно по-ниските цени и липсата на струпвания като в Банско привличат все повече родни туристи.

Въпрос на избор

Популярността на Бабин зуб расте с всеки сезон и скоро сигурно и там ще стане пренаселено. Другата алтернатива е Копаоник. Именно този курорт приютява националните ски състезания в Сърбия.

Снимка 332807

Източник: iStock

Тук километрите, за да стигнем, са двойно повече, отколкото до Бабин зуб. Но магистралата Белград-Ниш ги прави неусетни. Национален парк Копаоник впечатлява не само с условия за зимни спортове, но и с природа.

На разположение са специализирани писти сноуборд и бързо спускане. Снежната покривка се задържа от ноември до май, а температурите не падат под -10 градуса.

Снимка 332810

Източник: Facebook / Kopaonik

И тук има разнообразни възможности за настаняване - от уютни квартири, през вили до луксозни хотели. Предлагат се и все повече организирани екскурзии до двете сръбски ски дестинации, както и пакети с нощувки и карти за лифтовете.