Може да има едва 600 хил. жители, но Люксембург е страната с едни от най-ужасните задръствания в света. В град Люксембург, столица на малкото херцогство, живеят 110 хил. от тях, но още 400 хил. пристигат всеки ден за работа. Това е причина правителството да вземе решение от лятото на 2019 г. общественият транспорт да стане безплатен в страната.

Снимка 343144

Източник: iStock

Още това лято Люксембург осигури безплатен градски транспорт за всички на възраст от 20 години. Учениците ползваха безплатен шатъл автобус между училището и дома си, а останалите жители трябваше да платят едва две евро за билет, който важи за два часа - предостатъчно време да стигнете докъдето и да било в малката държава.

Снимка 258641

Източник: iStock

От началото на 2020 г. абсолютно цялата система за градски и обществен транспорт ще бъде освободена от такси - всички жители и гости на страната ще се возят безплатно. Друго прогресивно решение на наскоро преизбраното правителство на Ксавие Бетел в Люксембург е разрешаването на употребата на марихуана за развлечение, което още не е гласувано.