Дали пък примерът на САЩ с легализирането на марихуаната в някои щатове няма да стигне и до Европа? А може би вече е.

В България темата все още е доста неудобна, както за правителството, така и за поколението на социализма. Въпреки това в редица държави на нашия континент правилата за притежаването и употребата на марихуана са повече от либерални. А дори не включваме Холандия в този списък.

Испания

Снимка 316591

Източник: iStock

Статусът на растението в Испания не е много ясен, но това, което е сигурно, е, че е напълно легално да притежавате малки количества за лична употреба, която да не се случва на публични места. Може и да отглеждате растения за лична употреба у дома съвсем спокойно.

Разпространението обаче е наказуемо от закона, въпреки че в страната има над 800 "канабис клуба", подобни на кофишоповете в Амстердам, където след попълване на много документи, бихте могли да станете член.

Португалия

Снимка 316588

Източник: iStock

След дългогодишни проблеми с широката употреба на по-тежки наркотици Португалия реши да сложи проблема със забранените вещества под чадъра на здравеопазването, вместо да го третира като криминален.

През 2001 г. страната декриминализира употребата на редица вещества, сред които и марихуаната, и към момента е лесно да се сдобиете с няколко грама от хора по улиците в Лисабон.

Швейцария

Снимка 316589

Източник: iStock

През 2012 г. притежаването на малки количества канабис в Швейцария бе обявено за легално. Въпреки това важно е да се знае, че употребата и разпространението са все още наказуеми, но (и това е голямо "но") само ако активното вещество в канабиса е повече от 1%. А това няма как да бъде доказано на място и в повечето случаи органите на реда ще размахат пръст и ще ви оставят на мира.

Интересен факт е, че има повече от половин милион души, употребяващи марихуана на територията на страната, при обща популация от осем милиона.

Чехия

Снимка 316587

Източник: iStock

Медицинската марихуана е легална в бившата съветска република и е разрешено да притежавате до 15 грама за лична употреба. Сред младите пътешественици е известно, че не е трудно да купиш малко количество от някой местен, а през последните години канабис културата определено набира популярност в по-туристическите части на Прага.

Естония

Снимка 316592

Източник: iStock

Притежанието на до 7.5 грама тук не би ви докарало нещо повече от мъмрене или малка глоба от орган на реда. Употребата на публично място и разпространението обаче се наказват със затвор, и ще са ви нужни повече връзки, за да си намерите няколко грама, отколкото в Лисабон, например.

Германия 

Снимка 316590

Източник: iStock

Използването на марихуана за медицински и възстановителни цели в Германия е позволено, но правилата варират в различните градове и области. В Берлин например е разрешено да притежавате до 10 грама за лична консумация.

Като цяло отглеждането, разпространението и купуването на канабис в страната са забранени, но много твърдят, че Германия ще е сред първите в ЕС, които напълно ще легализират растението.