Международният ден на щастието се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството, съобщи ТАСС.

Според документа щастието трябва да бъде цел на държавната политика и да стане компонент на по-комплексен, справедлив и балансиран подход към икономически растеж, който да допринася за устойчиво развитие, изкореняване на нищетата и осигуряване на щастие. ООН призовава всички държави, международни и регионални организации, както и гражданското общество да отбелязват Международния ден на щастието.

Инициативата за деня на щастието е на кралство Бутан, което за изчисляване на нивото на благополучие на нацията въвежда показателя Брутно национално щастие от 1972 г. Според тогавашния крал Джигме Сингай Вангчук стандартните макроикономически показатели не отразяват нивото на благополучие на страната.

Кралство Бутан - голяма доза щастие (СНИМКИ)

Кралство Бутан - голяма доза щастие (СНИМКИ)

Това е страната, в която щастието на хората е по-важно от брутния вътрешен продукт

Брутното национално щастие се изчислява по специална методика на базата на показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство. Според конституцията на Бутан от 2008 г. увеличаването на този показател е една от целите на държавната политика.

Според последния доклад на ООН най-щастливата държава е Норвегия, която детронира Дания. Следват Исландия, Швейцария,Финландия, Холандия,Канада,Нова Зеландия, Австралия и Швеция.

Държавите от Субсахарска Африка, редом със Сирия и Йемен, са сред най-нещастните в света.

България е на 105-о място в списъка. Преди нея е Египет, следва я Сиера Леоне.

На дъното на класацията са Того, Сирия и Бурунди. Подобен рейтинг изготвя и британският изследователски център Ню икономик фаундейшън заедно с неправителствени организации по друга методика, която отчита само четири показателя - ниво на социалното неравенство, оценка на въздействието върху околната среда, продължителност на живота и благополучие на гражданите.

Според нея най-щастливите държави са Коста Рика, Мексико и Колумбия. В дъното на класацията са Того, Люксембург и Чад.