Причудливото дърво баобаб е един от символите на Африка. Именно там то се среща най-често. Или поне се срещаше, защото в последните години броят на тези Дървета на живота, както още са познати, намалява драстично.

Според изследване от миналия месец, климатичните промени убиват едно по едно най-старите дървета в Африка. Това са 13 баобаба, някои от които на възраст над 3000 хиляди години.

Снимка 398115

Източник: iStock

И след всичко, което са преживели за този ужасно дълъг период от време, само за последните 12 години девет от тях вече са напълно изсъхнали. Същата е съдбата и на пет от шестте най-големи дървета от този вид. Първенецът сред тях бе баобаб с диаметър 46 метра, който бе погубен напълно през 2009 г.

Все още няма конкретен отговор какво кара тези огромни дървета да умират, но най-вероятна причина се крие в климатичните промени. А смъртта на тези дървета е не само природна катастрофа сама по себе си, но и оказва влияние върху живота на местните.

Снимка 398118

Източник: iStock

Ако преди стотици години огромните и сухи стволове са се използвали за складове и дори питейни заведения, днес дърветата са важни предимно с лечебните си свойства. Баобабът неслучайно е познат и като Дървото на живота, и то по целия свят, не само в Африка.

Дървото има уникалното свойство да складира вода в ствола си и да оцелява през дългите периоди на суша, когато повечето други растения не успяват. А от почти всички части на баобаба се правят универсални лекарства, използвани за различни заболявания, пише CNN.

Как климатичните промени ще костват трилиони на икономиката

Как климатичните промени ще костват трилиони на икономиката

Инвеститорите по света предвиждат апокалиптичен сценарий

Имунна система, сърдечно-съдова система, високо съдържание на витамин С и всевъзможни полезни минерали в плодовете. Кръвно, кости, зъби, полезни бактерии - цяла натурална аптека в едно-единствено дърво. Което обаче сигурно скоро ще изчезне от лицето на Земята...