Филипините са много повече от разтегнати девствени бели пясъчни плажове и буйна тропическа растителност, въпреки че това са несъмнено привлекателни черти на тази страна от Югоизточна Азия.

От суровите планини и високи плата на Минданао до големите молове и подредения хаос на Метро Манила, Филипините са една от най-разнообразните и бързо развиващи се страни в региона.

Вижте някои от най-интересните и изненадващи факти за Филипините, освен че са една от най-гостоприемните страни в света.

Най-гостоприемните страни в света

Най-гостоприемните страни в света

Топ 5 на местата по света, където чужденците са посрещани най-топло

Островите

Снимка 333205

Източник: iStock

Филипините имат 7641 острова, но само около 2000 са обитаеми.

В продължение на десетилетия филипинците смятат, че тяхната страна е съставена от 7107 острова. Но през 2013 г. Националният орган за картографиране и информация за ресурсите (NAMRIA), който е част от Министерството на околната среда и природните ресурси на Филипините, получава нова технология, която им позволява да оценят по-добре земните образувания. В резултат NAMRIA открива повече от 500 неизвестни до преди това островa. 

Някои критици твърдят, че новооткритите места всъщност са просто големи скали, островчета, рифове или пясъчни насипи, и не отговарят на определението за остров. Така или иначе, повечето "открития" няма да бъдат обитаеми. В момента хората живеят само на една четвърт от островите в страната.

Религията

Около 80% от населението са католици, което прави Филипините третата страна с най-много католици в света, след Бразилия и Мексико.

Законите

Поради дълбоко религиозните си корени, много филипинци са социално консервативни и силно се противопоставят на абортите и гей браковете.

Но има друг социален проблем, който прави Филипините уникални в някои отношения - тук е незаконно да се развеждаш.

Столицата

Снимка 333207

Източник: iStock

Столицата на Филипините е Манила. Когато повечето хора говорят за Манила, те всъщност имат предвид по-големия метрополис, известен още като Метро Манила, както и като Регионът на националната столица.

В метрополиса на Манила живеят над 12 милиона души, което го прави един от 20-те най-големи метрополиса в света. Метро Манила се състои от 16 града, включително и града Манила (столицата). Само около два милиона души живеят в града Манила, според преброяването на страната през 2015 г.

Спортът

Баскетболът е най-популярният спорт във Филипините. За първи път е представен през първите години на американската окупация.

Известните личности

Мани Пакайо, световноизвестен боксьор и един от най-популярните знаменитости в страната, е и политик.

Превозните средства

Снимка 333206

Източник: iStock

Един от основните видове транспорт на Филипините са джиповете от Втората световна война, създадени по американски модел през 40-те години на XX в. Въпреки че са гордост за много филипинци, тези джипове са едни от основните виновници за замърсяването на въздуха и допринасят за нетърпимия трафик в столицата.

Южнокитайско море

Филипините спечелват дело срещу Китай в спора за Южнокитайско море. Делото е подадено от филипинското правителство в отговор на твърденията на Китай за суверенитет над по-голямата част от района.

Любопитно

Минданао, най-южният остров на Филипините, е дом на една от най-продължителните бунтовнически бунтове в света. Минданао отдавна се бори с насилието, но създаването на "Нова народна армия" (NPA), група от комунистически партизански бунтовници през 1969 г., довежда до нова ера на насилие, което продължава и до днес.

Колонизацията

Снимка 333208

Източник: iStock

Филипините са били колония на Испания, САЩ и Япония. Колониалните останки все още могат да се усетят и до ден днешен. От испанската архитектура до широкото използване на английския език, Филипините не се различават от повечето други страни, които са били под вековно колониално покоряване.