Театър „Българска армия" /ТБА/ се присъединява към „номадското" издание на Международния фестивал за съвременно драматургично писане „Корпус текст"


Проектът започва с идеята на Театъра на двата бряга в Руан (Франция) да създаде форум за стимулиране на обмена на нови театрални текстове.

Също така той поставя публиката в привилегированата позиция на участник в диалога между автори, преводачи и актьори.

С амбицията да пресече границите между сцена и зала, между различни езици и култури, „Корпус текст" търси непознати автори, провокативни теми и необичайни ракурси на тяхната среща.

В рамките на театралния сезон 2007/2008 в различни точки на Европа се създават работни пространства за свободни творчески ателиета, публични четения и дебати.

Няколко заглавия привличат вниманието с оригиналната интерпретация на темата за преминатите граници на забранените теми.

Театър „Българска армия" ще ще постави акцент върху три нови френски пиеси: „Канибали" от Ронан Шено, „Запад" от Реми де Вос и „Вторник в МОЛ-а" от Еманюел Дарле.

Вместо обичайните вечерни представления, на 5 април театърът ще отвори врати за публика

още от сутринта и ще предложи един необичаен театрален ден, в който ще властва текста за театър.

ТБА ще приеме предизвикателството да прочете в присъствието на автора Ронан Шено дръзката пиеса „Канибали" - сурова калейдоскопична анамнеза на социаленото и интимното младежко битие днес.

Ще може да чуете „Запад" от Реми де Вос и неговата версия за драматичното преживяване на съжителството с другостта в европейския ни дом.

„Вторник в МОЛ-а" от Еманюел Дарле открива съвременните измерения на връзката родители-деца през смущаващите разкрития на самоидентичността.