Космическият туризъм става все по-реален, а идеите на компаниите, които гледат отвъд границите на нашата планета, са все по-изкушаващи за феновете на нестандартните преживявания. Поредното идва от френската старт-ъп компания Zephalto.

SpaceX Starship, dearMoon - мисии в Космоса през 2023 г. и кои са петте най-важни, които ни предстоят

Най-важните мисии в Космоса, които предстоят през 2023 г.

Предстои ни нова "Златна ера" на космическите изстрелвания

Плановете й са още до края на 2024 г. да ни осигури възможността да похапваме меню, достойно за ресторант със звезда Michelin, но на ръба на Космоса. Компанията, основана от бившият служител в РВД Винсент Фарет д'Астиес вече продава билети за предварителна резервация на извънземното гурме пиршество, които струват около 10 хиляди евро. Първите места вече са заети и сега текат продажби за втората половина на 2025 г.

В началото полетите ще се осъществяват само от Франция, а за целта ще се използва капсула под налягане, кръстена Celeste. Тя е прикачена към стратосферен балон, пълен с хелий, благодарение на който ще достигне до края на земната атмосфера. На борда на капсулата има място за шестима пасажери и двама пилоти. Един полет ще струва на компанията 120 хиляди евро.

С максимална скорост от 4 метра в секунда, капсулата ще достига максималната си височина на летене от 25 км само за 90 минути. Капсулата не достига суборбиталното пространство, затова и пътниците няма да усетят липса на гравитация и други неудобства като в открития Космос.

След това в продължение на три часа Celeste се рее над Земята, за да могат гостите в нестандартния ресторант да се насладят на невероятната гледка и да видят планетата си така, както никога досега. Основателят на Zephalto е категоричен, че именно "гледката и цялостното пътуване остават основният фокус", но преживяването се допълва с изискани френски гурме специалитети и вина.

В момента компанията работи по вътрешния дизайн на капсулата, като обещават в него да има класически френски шик. Все още не са обявени шеф готвачите, които ще имат честта да готвят в този нестандартен ресторант, а идеята на Винсент Фарет д'Астиес е те да бъдат на ротационен принцип като всеки да изготвя собствено меню, предава CNN.

По думите му може някои от шефовете да решат да сервират своите кулинарни шедьоври преди излитането на капсулата, за да може пътниците да им се насладят максимално, без да се разсейват от гледката навън. Така всеки полет ще бъде различен и специален.

Джеф Безос, Илон Мъск, Kuiper проект и сделката, с която шефът на Amazon иска да задмине милиардера в Космоса

Безос една крачка пред Мъск

Голямата сделка на Amazon

Zephalto работи в сътрудничество с Френската космическа агенция, както и с компанията Airbus. Балонът, който ще се използва за издигане на капсулата, трябва да получи сертификат за безопасност като тези на пътническите самолети. Вече са проведени няколко частични тестови полета, като до края на тази година трябва да се извърши и първият, който ще достигне крайната цел.