Какво никога не е в повече на един град? По-чист въздух, зелени площи, пространства, където хората да прекарват повече време на открита. Всичко това за нашата столица може да намери реализация под формата на Зелен ринг София.

Колко часа природа седмично са достатъчни за добро здраве

Колко часа природа седмично са достатъчни за добро здраве

Какъв по-подходящ сезон от лятото

Това е проект, който предвижда изграждането на най-големия линеен парк в града, който би свързал 30 квартала и би дал възможност на над 250 хил. от жителите му достъп до по-зелен начин на живот.

Ако дотук звучи малко абстрактно, ето какво точно представлява идеята за Зелен ринг София: превръщането на повече от 30 км неизползвани терени - изоставени влакови и трамвайни релси, неизползвани индустриални площи, занемарени пространства около реки, в пешеходен и велосипеден парк.

Снимка 594320

Източник: Зелен ринг София

Тъй като София е сравнително компактен град, а хората зад проекта са си свършили работа и са проучили добре въпросните терени, въпросният парк може да се осъществи под формата на ринг - своеобразно "зелено" околовръстно шосе.

Снимка 594321

Източник: Зелен ринг София

То би дало възможност на жители и гости на столицата за по-голям достъп до зелени площи, за безопасни велоалеи и стимулирането на този вид придвижване в града, за приятни пространства, които дават възможност на хората да прекарват повече време сред природата. А защо не и за лесен начин пеша да се разходим почти из цяла София.

Снимка 594319

Източник: Зелен ринг София

И ако някой смята, че това е някаква нечувана, невъзможна за реализация и супер авангарда идея, подобни примери вече съществуват на много места в света.

Promenade Plantée в Париж, Highline в Ню Йорк, Train Track Park в Йерусалим, Nordbahntrasse във Вупертал, Германия, са все линейни паркове, изградени върху стари железопътни линии.

Проектът Зелен Ринг София е идея на фондация "Зелена линия София", разработен съвместно с общинско предприятие Софияплан. Те, заедно с главния архитект на столична община Здравко Здравков ще разкрият повече за него на 15 ноември от 17:30 ч. в сцена Бар на Топлоцентралата в София. Входът е свободен.