Трагичната смърт на рапъра Кобака може да застигне всеки от нас. Нека погледнем статистиката в САЩ, за да придобием представа колко големи са рисковете - всяка година се регистрират 50 000 случая на отравяне с въглероден моноксид и между 1000 и 2000 смъртни случая, причинени от коварния газ.

Въглеродният моноксид се образува при непълното изгаряне на органични вещества. Той представлява безцветен газ, който няма нито миризма, нито вкус и остава незабележим за човека.

За да разберем как действа, трябва да си припомним механизма на дишането в най-общи линии. В атмосферния въздух се съдържат около 21% кислород. Когато вдишаме, част от него се свързва с молекулата на хемоглобина в кръвта и се пренася до всички клетки, органи и тъкани в тялото, където кислородът се освобождава, а на негово място се свързва въглеродният диоксид, който на свой ред се пренася до белия дроб, отделя се от хемоглобина и го издишваме.

Коварството на въглеродния моноксид се състои в това, че той също се свързва хемоглобина и то много по-здраво от кислорода. Настъпва задушаване и смърт на клетъчно ниво.

Снимка 413721

Източник: iStock

Какви са симптомите

При леко отравяне симптомите наподобяват тези на настинка или грип, но без температура. Ако излагането на отровния газ продължи, състоянието се влошава: замаяност, гадене и повръщане, умора, объркване, болки в стомаха, затруднено дишане. Ако вдишването на газа продължи се наблюдава загуба на баланс, виене на свят, ускоряване на пулса, болка в гърдите, влошено психично състояние, припадъци, загуба на съзнание и накрая смърт.

Дългосрочното излагане на ниски нива на въглероден моноксид оказва влияние върху мисленето, концентрацията и емоциите на човека, което може да доведе до лесна раздразнимост, депресия, взимане на импулсивни или ирационални решения.

Кои са източниците на отровния газ

Оставянето на включен двигател в гаража не е единственият риск от отравяне. Газът се образува при непълното горене на въглища, дърво, газ и други вещества, използвани в отоплителните системи на дома ни: бойлери, печки, котли, централни отоплителни системи. Неправилната им инсталация и лошата вентилация са сред най-честите причини за отравянето с въглероден моноксид. На риск ни излагат и зле почистените комини.

Снимка 413722

Източник: iStock

Помощ при отравяне

Ако заподозрем, че сме били слабо изложени на отровния газ, трябва да посетим личния си лекар, но при по-значителни симптоми е необходима спешна медицинска помощ. Лекарите може да прибегнат до стандартна кислородна терапия, при която да дадат на пострадалия да диша 100% кислород с маска.