Ползват се от векове, присъстват почти във всяка кухня и са подходящи за всякакви съдове, включително и за такива с незалепващо покритие. Защо обаче някои кулинари смятат, че дървените лъжици не са безопасни за ползване?

Как правилно да почистваме дървените лъжици

Как правилно да почистваме дървените лъжици

Не, врящата вода не е техен приятел

Изработени са от органичен материал - дърво, което е причината някои скептици да вярват, че в тях се развиват бактерии след всяко ползване. "Те са порести и задържат микроорганизми", твърди Брайън Куок Ле, автор на книгата 150 Food Science Questions Answered.

Според него измиването им с топла вода и препарат за съдове премахва част от тях, но някои остават и се размножават в порестата повърхност на лъжиците. При това положение има ли безопасен начин да ги ползваме?

Снимка 686312

Източник: iStock

Тайната е да ги измием старателно веднага след като сме приключили с готвенето. А след това да ги подсушим и да ги оставим да изсъхнат напълно, защото бактериите се развиват във влажна среда.

Някои видове дърво притежават и антибактериални свойства. Такива са дъбът, борът, черешата, които съдържат танини и не позволяват на микроорганизмите да се развиват. Когато обаче ползваме дървени лъжици с неясен произход, не може да сме сигурни какво е дървото.

Снимка 686311

Източник: iStock

Друго важно условие, за да си гарантираме безопасна храна, когато ползваме дървени лъжици, е да ги изхвърлим в момента, в който се напукат, по тях се появят петна или започват да миришат странно, пишат още HuffPost.