Никога не сме били особено умели в изкуството на лъжата. Оказа се, че за всички като нас има бърз и лесен начин да станем доста по-добри.

Учени от Калифорнийския университет изследват т.нар. ефект на стискането, при който съсредоточаването върху една конкретна дейност улеснява друга. Но как това ще ни накара да лъжем по-добре? Ето, изясняваме подробно.

Университетските изследователи разделят участниците в експеримента си на две групи. Едните трябва да излъжат, без да са пили никаква вода, а другите - след като са погълнали значително количество течности.

Резултатите: хората, на които им се пишкало, били много по-убедителни лъжци...

Снимка 475059

Източник: iStock

Според учените лъжата е сложен когнитивен процес, за който се изисква голямо усилие.

От своя страна, пикочният мехур е орган, който е пълен с малки рецептори. Последните изпращат съобщения до мозъка, когато урината стигне ниво, при което повече не можем да я задържаме в организма си. Затова започваме да изпитваме силна нужда да отидем до тоалетна. Тя пък атакува мозъчни центрове - същите, които се активират, когато говорим истината, и ги блокира.

Поставени под напрежението от нуждата да идем до тоалетна, пречим на мозъка - при това съвсем буквално, да разпознае лъжата от истината, което пък ни позволява да се превърнем в изкусни лъжци, пишат от Telegraph.

Настръхването и защо някои хора могат да го контролират

Защо някои хора могат да контролират настръхването

Какво учените знаят за доброволно генерирана пилоерекция