Тенденциите не са само за света на модата - всяка година научаваме какво е "новото модерно" в света на интериора, на кулинарията, на пътуванията и т.н. И като във всяка сфера, и в градинарството има тенденции. Ето някои от тях през 2023 г.

Чесънът и начините, по които може да отглеждаме вкусния зеленчук и вкъщи, и в градината

Как да си отгледаме чесън - и вкъщи, и в градината

За какво да внимаваме при двата подхода

Местни растения

Време беше тенденцията да се храним основно с местни и сезонни продукти да влезе и в градинарството. Промените в климата и засушаването трябва да ни подскажат, че най-добре е за двора си да избираме местни и аклиматизирани към местоживеенето ни растителни видове.

Ярко розово

Снимка 609649

Източник: iStock

Цветът на Pantone за годината е Viva Magenta - един жизнерадостен природен цвят, който чудесно може да ползваме в градината и на балкона. Достатъчно е да си вземем растения в ярко розово, като бегонии например, съветват Better Homes & Gardens.

Колкото повече, толкова по-добре

Говорим за стайните цветя, които станаха наша "компания" по време на пандемията. Модата им няма да отмине и все повече хора ще искат да имат потос, монстера или пилеа.

Цветя за пчелите

Снимка 580128

Източник: iStock

Освен да красят градината, прозореца или балкона ни, цветята са полезни за привличане на пчелите. А, както знаем, без пчели няма храна. Подходящи цветя за тях ехинацея, гайлардия, пореч, декоративен грах.

Дърво за живот

Всеки човек трябва да засади дърво през живота си. Тази стара мъдрост важи с пълна сила за съвременния свят, който се бори с глобалното затопляне, а наличието на повече дървета доказано работи за намаляване на температурата и по-добър въздух.