Една от най-големите почести в света на готвачите е заведението им да спечели звезда Michelin. Отскоро обаче шеф-готвачите по света имат и към какво друго да се стремят, тъй като в Париж се раздават нови Световни награди за най-добър ресторант в света (World Restaurant Awards), които акцентират на разнообразието.

В надпреварата бяха включени различни ресторанти от 10 страни на четири континента.

Това, което прави тези награди различни от многото други кулинарни отличия, е, че организаторите се стремят да награждават достойни готвачи от двата пола в опита да се намали неравенството между половете в кулинарния свят.

И вместо да се фокусират върху превъзходните заведения за хранене с акцент върху мъжете шеф-готвачи, тези награди целят да обърнат внимание на по-уникалните аспекти на индустрията с по-нестандартни категории, като "Оригинално мислене" например. В последната категория печели парижкия ресторант Le Clarence

За да се изберат победителите, по данни на CNN, са се включили 100 съдии, балансирани между двата пола, сред които журналисти, влиятелни и кулинарни професионалисти от 37 различни страни.

Що се отнася до победителите, в категорията "Instagram акаунт на годината" беше отличен френският готвач Алон Пасар.

За победител в най-престижната категория "Ресторант на годината" беше избран Wolfgat в Патерностър, Южна Африка.

Ресторантът е разположен в 130-годишна къща и предлага меню със седем ястия.