Оказва се, че почти всичко, което сме знаели за вълците, е грешно. Животните, които присъстват във фолклора на всяка територия, на която живеят, и които са приемани за символ на строга йерархия в обществото си, са по-семейно настроени, отколкото сме очаквали.

Вълците, кафявите мечки, белоопашатият орел и завръщането им в Европа

Голямото завръщане на вълците

Ново обнадеждаващо проучване

Понятието алфа мъжкар не означава нищо. Това твърдят от IFLScience, позовавайки се на обширни дългогодишни наблюдения на глутници вълци в Минесота, САЩ, направени от организацията Voyageurs Wolf Project.

Глутницата всъщност представлява родителите - мъжки и женски вълк, и техните поколения. "Водачеството" на първите двама е съвсем естествено, просто защото те са родоначалниците на семейството. А теорията, че алфа мъжки се бият за надмощие, е именно това - просто теория.

Това не означава, че в семейството няма конфликти, пояснява Томас Гейбъл от Voyageurs Wolf Project. Напротив - подобни се случват обикновено за храна и други ресурси за живот. Вследствие на такива конфликти някои животни напускат глутницата си и създават нова.

От IFLScience пък поясняват, че терминът "алфа мъжкар" се появява след наблюдения на вълци, които не живеят на свобода. А поведението на такива животни се различава коренно от това на вълците в дивата природа.

Терминът е измислен от Рудолф Шенкер, който през 1947 г. наблюдава 10 животни, държани в клетка в зоопарка на град Базел, Швейцария. Той забелязва, че сред тях се формира алфа двойка, която се стреми да доминира животните от своя пол, за да запази позицията си.

Почти половин век по-късно д-р Дейвид Мех прекарва цели 13 лета в наблюдение на вълчи глутници на остров Елесмийр, Канада. "В естествена среда алфа мъжкият и алфа женската са просто родителите на глутницата и борбите за надмощие са много редки, ако въобще има такива", пише той в Alpha Status, Dominance, and Division of Labor in Wolf Packs.