Зимата идва. А с нея и времето, което прекарваме основно у дома, отдадени на някой завладяващ сериал като епичния Game of Thrones например. Обаче има и друг начин да си осигурим тръпката от зрелищни исторически сблъсъци и борби за власт - като посетим някои от запазените средновековни крепости в България.

Царевец

  • Къде: в центъра на Велико Търново
  • Датира от: XII век

Ядро на Второто българско царство, когато Търново е столица на страната, Царевец е изграден върху развалините на ранновизантийска крепост. Дворцовият комплекс в центъра му е предпазен от вътрешна каменна стена с две бойни кули и два входа, и включва тронна зала, дворцова църква и царски покои. Отвън стените му Царевец е бил гъсто населен - предполага се, че около 3200 души са живеели там до XIV век.

Любопитно: Легендата гласи, че съпругата на цар Калоян се влюбва в пленения латински император Балдуин. Той не се поддава на ухажванията й, заради което тя го обвинява в изнасилване. Балдуин е ослепен и хвърлен в река Янтра от така наречената Лобна скала. Кулата, където е държан в плен, е известна като Балдуиновата кула.

Червен

  • Къде: на 34 км южно от Русе
  • Датира от: XI век

Ако не беше средновековният град Червен, щяхме да знаем много по-малко за начина на живот на българите през Средните векове. Разкопките край едноименното село разкриват голям феодален замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, 13 църкви, обществени сгради, жилища, работилници, улици. Тук са се развивали занаяти като железодобив, строителството, златарството, изкуства.

Любопитно: Всяка година през пролетта тук се провежда средновековният фестивал "Червен", който пресъздава бита на средновековния българин. Събитието е изключително атрактивно заради многобройните групи за исторически възстановки, които участват в него.

Нестинарството, Българи и какво трябва да знаем за странджанското село и вековната традиция

Когато влезеш в огъня

Българи – странджанското село, запазило духа на нестинарството в България

Калиакра

  • Къде: на 12 км северно от Каварна
  • Датира от: IV век

Неслучайно носи името Калиакра, което значи "красив нос" от гръцки - на вдадената навътре в морето суша се намира една от най-живописните български крепости. Историята й започва още от тракийската епоха, но разцветът й е при превръщането й в столица на Добруджанското (Карвунско) деспотство през втората половина на XIV век. Владетелят Добротица изгражда град, който разполага с църкви, водопровод, княжеска резиденция и дори собствен военоморски флот.

Калиакра е и едно от последните български владения, паднали под турско робство. Атрактивна е не само за любителите на историята, но и за орнитолозите - в района гнездят над 150 вида птици.

Любопитно: Една от популярните легенди за нос Калиакра гласи, че по време на османското нашествие турците взели в плен 40 български девойки. Затворили ги на носа на крепостта, за да ги дадат като трофеи на най-изявените си воини вечерта. Момичетата обаче спасили честта си, като сплели косите си в обща плитка и заедно се хвърлили в морето.

Асенова крепост

  • Къде: на 2 км от Асеновград
  • Датира от: XI век

Станимахос или Станимака, както е била известна на някогашните си жители, има бурна история от тракийски времена до турските нашествия. Крепостта е най-добре укрепена през Средните векове, когато разполага със собствена военна част и администрация. Разрушена е от нахлуващите османски войски в началото на XV век.

В днешни дни изцяло запазена е единствено църквата "Света Богородица Петричка", изградена на висока скала над настоящия път Асеновград-Смолян и датирана на повече от 700 години. Самата крепост носи името на цар Иван Асен II и се разполага в началото на прохода, свързвал Тракия и Беломорието.

Любопитно: През 1810 г. Станимака преживява брутално нападение от кърджалии, предвождани от Емин ага. Първоначално станимаклии дали сериозен отпор, който само разярил Емин ага - започнала жестока сеч, от която хората се опитвали да се спасят, като скачали от скалите в придошлата река Чая (Асеница).

Зелено сирене от Черни Вит, крокмач, родопско бито сирене и какво трябва да знаем за трите български сирена

Изгубеният вкус на българското сирене

Какво представляват зелено сирене от Черни Вит, крокмач и мяхово сирене

Баба Вида

  • Къде: във Видин
  • Датира от: X век

Има защо да приключваме разходката си тук - Баба Вида е най-добре съхранената средновековна крепост в България. Строена е върху основите на някогашното римско укрепление Бонония, като най-бляскавия си вид преживява по време на управлението на цар Иван Срацимир. Площта й от близо 10 декара е защитена от ров с ширина 12 и дълбочина 6 метра. Играела е ролята както на защитно съоръжение, така и на феодален замък.

По време на турското робство съдбата й е по-мрачна - Баба Вида е превърната в склад, казарма и затвор. Днес е една от най-големите туристически атракции в региона, благодарение и на възстановките на таран на една от защитните кули, тъмница, стая с уреди за мъчения.

Любопитно: Баба Вида е ползвана за естествен декор в редица български и чуждестранни филми - "Сватбите на Йоан Асен", "Боянският майстор", "Капитан Петко Войвода", както и "Пепелища" на Анджей Вайда, американското фентъзи Dragon Storm, българо-американско-канадската продукция In the Name of the King 3: The Last Mission.