Първоначално ваенето на фигури от лед е техника, използвана най-вече в кулинарията - за още по-голяма естетическа наслада от храната. В даден момент обаче тази техника решава да напусне кухнята.

Мести се на улицата, където разгръща целия си потенциал. А на моменти той може да бъде истински впечатляващ и изключително зрелищен.

Ето така на много места в Северното полукълбо започват да се събират майстори на скулптурите от лед, които режат, чукат и извайват в замръзналата вода такива подробности и детайли, каквито надали някога ще очакваме да видим. И всяка година стават все по-дръзки и по-добри.

Крепости, лабиринти, митични чудовища, архитектурни забележителности, герои от познати и непознати приказки от цял свят - точно това може да се види на едно подобно място. И всичко само и единствено от докараната до твърдото ѝ агрегатно състояние вода.

Разбира се, във времето, в което живеем, посещението на живо на подобни впечатляващи събития става все по-трудно и несигурно. Но какво пък, да живее интернет! В крайна сметка нали точно заради нета вече може да сме там и без да сме там физически.

И все пак, колкото и малка да е вероятността тази година да си хванем шапката (ама най-дебелата) и да идем някое от тези събития, все пак трябва да знаем, че те почти всичките се провеждат в първите и най-студени месеци на новата година. Затова и този списък с красоти от сняг и лед е план за изпълнение за най-малко четири-пет години. Поне ще знаем какво да правим след Коледните празници в бъдеще.

Кои са фестивалите за ледени фигури може да видите на mybody.bg